Hír
2021. May 30.

MAGYAR HŐSÖK NAPJA

Szombat délután 24. alkalommal került megrendezésre Oroszlányban a Magyar Hősök Napja.

A jeles nap alkalmából az evangélikus templom falán elhelyezett I. és II. világháborús emléktábláknál koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, valamint a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár. Az eseményen részt vett többek között Emődi Ferencné, a Járási Kormányhivatal vezetője, Lazók Zoltán polgármester és Szabó Mihály alpolgármester is.

Nyitányként Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség városi elnöke a következő gondolatokat fejtette ki: „Egy háború akkor és csakis akkor tekinthető befejezettnek, ha minden hősi halott katona, illetve polgári áldozat végső nyugalomra lelt – mondta egykoron báró Eötvös József. Magyarország embervesztesége a XX. század első felében kiemelkedően magasnak bizonyult. Méltósággal kell emlékeznünk a hősi halált halt, háborúk következtében életüket vesztett magyar katonák emléke előtt. A kegyelet ápolása hidat képez a múlt és jövő, a háború és béke, a gyűlölet és megbékélés között. A Magyar Hősök Napja az egyik legszentebb, legbensőségesebb emléknapjává vált a gyermekeit elvesztő anyáknak, a férjeket sirató feleségeknek, apjukat felidéző árváknak, bajtársaikra emlékező katonatársaknak”.

Farkas Etelka evangélikus lelkész a zsoltár szavaival kezdte megemlékezését, majd így folytatta: „Ebben az órában a történelmi sorsfordulókra, emberek életében sorsot fordító pillanatokra emlékezünk. Hősnek lenni nem jelző, vagy tulajdonság, hanem adott élethelyzetre reagáló belső lelkület. Tudjuk, hogy nem akkor lesz valaki hőssé, amikor egy ügyet annyira a sajátjának kezd érezni, hogy már az életét is adná érte. Hősnek lenni több mint meghalni ott, ahol mindenki más meghal. Hőssé akkor lesz valaki, amikor a józan ész és lehetőség ellenére is kitart az adott cél mellett. Akik nevét ezek a táblák őrzik, nem csupán parancsot teljesítettek. Az övéiket védték. És védték leendő unokáinkat, a következő generációt, védtek minket is. Legyen hát nevük áldott! Megilleti őket a mi kezeinktől a koszorú, a virág, a megemlékezés percei”.

A rendezvény zárásaként a jelen lévő politikai, kulturális és társadalmi szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emléktábláknál.

Forrás: Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek