Hír
2021. május 21.

Átadták a kerékpárkölcsönzőt

A kedvezőtlen időjárás miatt a polgármesteri hivatalban került sor csütörtökön délelőtt a Fekete István Sportcentrum mellett kialakított kerékpárkölcsönző hivatalos átadójára.

Az eseményen jelen volt többek között Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Bara Zoltán a Pons Danubii igazgatója, valamint Lazók Zoltán Oroszlány polgármestere.

A "KOMBIBIKE" határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző rendszer, mely 9 településen - Szlovákiában öt, Magyarországon négy - 13 dokkoló állomással, 195 dokkolóval, 95 db hagyományos és 35 db elektromos kerékpárral lett kiépítve. Az egyik kölcsönző Oroszlányban került kialakításra.

"A Pons Danubii program keretében került kialakításra és megvalósításra ez a projekt, amely más programokat is visz magával, így a határ menti települések összekötését, melyeket kulturális, turisztikai és gazdasági együttműködések mentén segít. Ez köszönhető annak is, hogy az elmúlt esztendőkben nem csak szakosztályi szinten, hanem érzületet tekintve is a kerékpározás egyfajta lendületet kapott. Az utóbbi időszakban számos kerékpárút hálózat alakult ki. A kombi kölcsönző lehetőséget nyújt a város megközelíthetőségéhez, a városból való kisebb regionális túrázásokhoz azok számára is, akiknek saját tulajdonukban nincs kerékpár, vagy egészségi állapotuk miatt az elektromos rásegítés megkönnyíti a programokra való elindulást. Ez a kombináció kínálja azt a lehetőséget, hogy a családok, városlakók, vagy akár civil szervezetek közösen tudjanak kirándulni. A város esetében ezáltal többrétű összeköttetés valósult meg. Elkészült az Oroszlány – Majk - Tatabánya kerékpárút Kecskéd - Környe érintésével, így kisebb kitérővel már a Duna part is megközelíthetővé vált" – mondta a térség parlamenti képviselője.

Lazók Zoltán városvezető a következő gondolatokat fejtette ki: "Az Oroszlány-Tatabánya kerékpárutat már közel 2 éve használhatják a helyiek, mégis úgy gondolom, hogy a beruházás ezzel az utolsó lépéssel lett teljes. Talán éppen a kerékpárútnak köszönhetően vált népszerűbb városunkban is a kerékpározás. Egyre inkább vesszük számításba, mint közlekedési eszközt, és mint sport vagy szabadidős tevékenységet is. A kerékpározás lehetősége a kölcsönző átadásával végre mindenki előtt megnyílt. Azoknak is, akik – mielőtt kerékpárt vásárolnának – kipróbálnák azt. Vagy azoknak, akik egy társasággal hosszabb kirándulásra indulnának, nem csak a szomszédos településekre, de akár Szlovákiába is. És nem utolsó sorban azoknak - ők is szép számmal élnek városunkban -, akik távol otthonuktól dolgoznak itt Oroszlányban, vagy szabadidejüket szeretnék hasznosan, egészségesen eltölteni. A kezdeményezés példaértékű és biztos vagyok benne, hogy mind a turizmusra, mind a helyi lakosok elégedettségére pozitív hatással lesz. Városokon belül működő biciklikölcsönzőket ismerünk, azonban települések, főleg országok közötti rendszert tekintve ez a most átadott valóban egyedülálló. Örülök, hogy részesei lehetünk!"


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek