Évforduló
2021. május 18.

Múzeumok Nemzetközi Napja

1977-ben egy moszkvai konferencián határozott úgy a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, hogy május 18-án legyen a Múzeumok Nemzetközi Napja. Az ünnep célja, hogy komolyabb figyelem forduljon a múlt emlékeit őrző intézmények felé. A világnap üzenete: amit a múzeumok láttatnak, az nem holt anyag, hanem létünk előzménye, kultúránk, emberi mivoltunk szimbóluma.

Hazánkban mintegy 140 múzeum és több mint hatszáz kiállítóhely működik. Magyarország Alaptörvénye szerint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése mindenki kötelessége.

A múzeumok kulturális szempontból meghatározó jelentőségűek mind a földrajzi elhelyezkedésüket, mind az ellátott feladatokat, valamint látogatottságukat tekintve. Pénzügyi és vagyongazdálkodásuk meghatározza a közfeladatok ellátását, a kulturális örökséghez tartozó javak védelmét és megőrzését, valamint a nyilvánosság számára történő hozzáférhetőség biztosítását. Ezért az egész társadalom érdeke, hogy a múzeumok jól működjenek, a jövő generációi számára is biztosítsák a rájuk bízott kulturális javak megőrzését.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek