Hír
2021. május 14.

Család Nemzetközi Napja

Május minden esztendőben a családok hónapja. Kezdődik Anyák napjával és záródik a Gyermeknappal. A két csodálatos ünnep mértani közepébe pedig beékelődik a Család Nemzetközi Napja, melyet az ENSZ kezdeményezésére május 15-én tartunk. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott.

Minden évben május 15-e a Család Nemzetközi Napja. Az ENSZ határozata szerint 1994-től ezen a napon világszerte megemlékeznek a család összetartó erejéről. Ez a nap kiváló alkalom arra, hogy a figyelmet a családra, a társadalom alapvető kis közösségére és egyben legfontosabb „intézményére” irányítsa.

Bár korunk több riasztó adattal jellemzi, és szétesőben levő modellként írja le a 21. század családját, ebbe nem szabad belenyugodnunk. Ezért is kell hangsúlyozni minden lehetséges alkalommal a hűségen alapuló családi kapcsolatot, mely a gyermek pozitív fejlődése szempontjából is elengedhetetlen.

Családnak nevezzük a szociológiában az olyan együtt élő kiscsoportot, amelynek tagjait vagy házassági kapcsolat vagy leszármazás, más szóval vérségi, kivételes esetben örökbefogadási kapcsolat köti össze. A statisztika családdefiníciója ennél valamivel szűkebb: csak a szülőket vagy egyedülálló szülőt és velük együtt élő nem házas gyermekeiket számítja a családhoz. Ez alapján három családtípust különböztet meg: a házaspárt, a házaspárt gyermekkel, továbbá egy szülőt gyermekkel.

A család közhely. Mindenki beszél róla, mindenkinek megvan a róla alkotott képzete és a hozzá való viszonyulása, de hogy mi is valójában a család, azt manapság egyre kevésbé merik határozott értékek mentén definiálni. Hogy miért? Mert a mai világban minden és mindig változik. A korábban stabilnak és biztosnak hitt elvek bizonytalanná válnak, és az egykor megdönthetetlen alaptörvények is megkérdőjeleződnek. A változás alapvetően jó dolog, feltéve, ha a jobbítás, jobbulás irányába visz. Vannak azonban olyan változási tendenciák is, melyek több értékveszteséget hoznak, mint amennyi értéktöbbletet alkotnak. Ilyen tendencia a családok abszolút értékének megkérdőjelezése, fontosságuk átértékelése. Sajnos a mai világunk ebbe az irányba tart.

Ma már sok esetben az is magyarázatra szorul, hogy mi az a család. Már az is vitatott, hogy szükséges-e két különböző nemű felnőtt a család megalapozásához. Két, egymást szerető ember számára ma már a házasság intézménye is megkérdőjeleződik, hiszen azt hallják, hogy elegendő az élettársi viszony az együttéléshez. Ezek után jön a gyerekvállalás kérdése. Mert ma már ez is kérdés. Amennyiben ez a dilemma feloldódott, akkor jön a következő kérdéssor: mikor és mennyi? A karrier, az egzisztencia megteremtése a fontosabb vagy a gyermek?

Egy valami azonban megkérdőjelezhetetlen: családalapítás, gyermekvállalás, a munka és a családi élet összeegyeztetése nélkül nem beszélhetünk igazán harmonikus jövőképről.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek