Évforduló
2021. május 10.

MENTŐK NAPJA

Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére 1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület. 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt a mentés ügye, akkor létrejött az Országos Mentőszolgálat és ezáltal a mentés állami feladattá vált.

Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant.

Az Országos Mentőszolgálat egységes állami egészségügyi intézmény, melynek feladata az életmentés, a sürgős ellátás biztosítása. Az OMSZ az életmentésen kívül (104-es segélyhívások) alapfeladatként kizárólag „mentő” és „őrzött” betegszállításokat végez, azaz olyan feladatokat, ahol a beteg állapota miatt sürgős segítségre van szükség, illetve ahol útközben is beavatkozások, vizsgálatok szükségesek.

A Mentőszolgálat egységes szervezetként működik. Az ország 230 mentőállomásán 7500 mentődolgozó tevékenykedik. A mentőegységek az elmúlt évben közel 1,2 millió beteget láttak el és ez idő alatt a mentő gépkocsik több mint 38 millió kilométert tettek meg.

A mostani egészségügyi veszélyhelyzet rámutatott, hogy a mentősök fáradhatatlan munkája fő pillére az egészségügyi vérkeringésnek. Köszönet mindazoknak, akik értünk dolgoznak!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek