Hír
2021. May 07.

Egészségünk fontos őre a hagyma

A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is.

Már a Hyppolit a lakájban is megmondta a diétára fogott Schneider Mátyás, hogy ő bizony hagymát fog enni hagymával. És milyen jól tette.

A hagyma nagyon közkedvelt növény, számtalan formában fogyasztható, és nagyon régóta használják gyógyító célokra is. Van benne A-, B6-, C- és E-vitamin, kálium, vas, folsav, nátrium, és sok ásványi anyag, rost és természetes cukor. A vöröshagyma ugyan nem tartalmaz annyi értékes gyógyító anyagot, mint a fokhagyma, azért széles körben alkalmazzák különféle nyavalyák kúrálására mindkettőt.

A vöröshagyma jó a köhögés enyhítésére, a hurutos betegségek kezelésére, és az asztma ellen is használják. Újabban felfigyeltek az orvosok arra, hogy a vércukorszint helyreállításában is segíthet. A fokhagyma antibakteriális hatása miatt légúti megbetegedések kezelésében használatos, nyálkaoldó hatású. Jól kezelhető vele a meghűlés. Tágítja az ereket, csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő.

Azoknak, akik a vöröshagymát nyersen nem szeretik, érdemes héjában megsütve fogyasztaniuk. Így a hasznos anyagok mind megmaradnak, azonban a csípős, intenzív íz elmarad.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek