Hír
2021. május 04.

Szent Flórián napja

Május 4-e a tűzoltók napja, valamint Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének ünnepe. E jeles nap alkalmából Lazók Zoltán polgármester városunk önkormányzata, Szabó Imre tűzoltóparancsnok és Papp Péter alelnök az önkormányzati tűzoltóság, valamint Tyukodi József elnök az Oroszlányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviseletében koszorút helyeztek el a védőszentről elnevezett téren álló kopjafánál.

Az ország legrégebben alakult szervezetét, a Magyar Tűzoltó Szövetséget (MTSZ) Széchenyi Ödön gróf alapította 1870-ben. A tűzvédelem eszköz- és követelményrendszerének kidolgozásával saját szaklap és segélyegylet alapításával, majd 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét. A szervezet 1948-ban megszűnt, majd 1990-benújjá alakult. Az MTSZ a megyei szövetségeken keresztül jelenleg ezer településen csaknem másfél millió munkaórában ment életet, és évente több mint tízezer esetben nyújtanak tényleges segítséget.

Magyarországon 1991-től ismét május 4-én ünneplik a tűzoltók napját. Ma ezt a gyakran tragédiák kísérte hivatást csak az állhatatosság, önfeláldozás, a bátorság eszméjének jegyében lehet teljesíteni, melyeket a tűzoltók számára Szent Flórián, a tűzoltók védőszentje testesít meg. Szent Flórián valószínűleg 250 körül született Ausztriában. Magas rangú katonatiszti családból származott, Diocletianus császár uralkodása idején lépett be légiósként a római hadseregbe, ahol tehetsége, bátorsága révén gyorsan haladt előre a katonai pályán, és rövidesen Caecia erőd parancsnoka lett. Amikor Flórián kitöltötte a szolgálat éveit, békességben búcsút vett a hadseregtől, és kiszolgált katonaként Noricum tartományban telepedett le. A Berni Kódex szerint Lauriacumban (ma Lorch) a császári helytartó hivatalának nyugalmazott elöljárója volt.

A róla szóló legendák több egymástól eltérő felfogású történetet őriztek meg, amelyek csak egyes részeikben közösek. Keresztény nevelésben részesült, egy alkalommal, amikor nagy tűzvész pusztított, a kis Flórián imádságának hatására eleredt az eső, és eloltotta a tüzet. Más források szerint egy égő ház tüzét kis vödrében vitt vízzel oltotta el. Még nem volt katonasorban, amikor a Laureacumi önkéntes tűzoltóság tagjaként egy nagy házban keletkezett veszedelmes tűz oltásában tűzoltócsapata élén hősiesen viselkedett. A bennszorultak életét saját életük kockáztatásával mentették meg, és a tüzet is eloltották. Katona korában az erődben hatalmas tűzvész pusztított, amit Flórián szinte kilátástalan helyzetben fékezett meg. Katonái, akiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész megfékezését, hírét szájról szájra adták.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek