Évforduló
2021. április 08.

A romák ünnepnapja

50 évvel ezelőtt 23 országból érkeztek romák Londonba. Fontos döntések születtek akkor: a Himnuszukról, jelképeikről, és legfőképpen arról döntöttek, hogy a romacsoportok testvérként tekintsenek egymásra.

Ez az a nap, amely a legnagyobb kisebbséget alkotó közösség számára lehetőséget teremthet arra, hogy a hátrányos helyzet megkülönböztetése érdekében előmozdítsák a romák integrációját, elfogadását az európai társadalmak és országok mindegyikében.

Mindezen törekvésekhez eszközéül szolgál a Nemzetközi Roma Nap, melynek során a roma történelem és kultúra – ami a sokszínű európai örökség elválaszthatatlan részét képezi – a különböző művészeti ágakon keresztül bemutatásra kerülhessen.

Ebben a nehéz időszakban nem tudják méltón megünnepelni a félszáz évvel ezelőtti eseményt, azonban identitásukat, önazonásságukat sok-sok évszázadon keresztül meg tudták őrizni.

Bár idén, 2021. április 8-án a nyilvános ünneplés elmarad, az 1971-ben kikiáltott esemény tiszteletére online virtuális térben szerveznek megemlékezéseket.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek