Hír
2021. April 03.

Oroszlány első tojásfája

Nagypénteken tojásfát díszítettek a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár dolgozói a Szent Borbála téren.

Az előzetes felhívásnak megfelelően – a koronavírus járványra való tekintettel – a kezdeményező intézmény gyűjtötte össze a felajánlott egyszínű és mintás függeszthető tojásfigurákat. A rendezvények tilalma miatt a dolgozók díszítették fel a fát, de természetesen húsvétig bárki elhelyezheti egyénileg is a nagy tojással kijelölt fán az általa készítettet.

„Ez az első nyilvános, közös tojásfa állítás Oroszlányban, mely jó visszhangra talált. Az új ötlet, és talán a vírushelyzet okozta bezártság, valamint az abból való szabadulásvágy is hozzájárult ahhoz, hogy sok városlakót, sőt közösségeket is sikerült bevonni a cél érdekébe. Ennek köszönhetően közel 500 darab tojást helyeztünk el nagypénteken a kijelölt fára. Igazán ideillő és aktuális az alábbi néhány sor: - Meg kellene állni és magunkba nézni, gyermeki vágyaink újra felidézni. Reá csodálkozni köznapi csodára, megtanulni élni végre-valahára. Hagyni, hogy az idő nélkülünk szaladjon, életünkben újra több szépség maradjon…” - fejtette ki gondolatait Takács Tímea, a művelődési ház igazgatója.

A bokrok és a fák húsvétra való feldíszítésének szokása eredetileg német nyelvterületről származik. Németországban évszázadok óta űzik, de nem lehet pontosan tudni, hogy eredetileg milyen célból. Feltételezik, hogy korábban a tojások a termékenységet, illetve az élet-halál feletti győzelmét jelentették, a keresztény hagyomány szerint pedig Krisztus feltámadását szimbolizálják.

Magyarországon is egyre nagyobb hagyománya van a húsvéti tojásfának, mely lakásainkban is méltó része lehet az ünnepnek, barka vagy aranyvessző ágakra aggatott húsvéti tojások formájában.


Elérhetőségeink

 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek