Hír
2021. március 19.

Éled a kert, vethetünk és ültethetünk

Akinek kiskertje van, az jól tudja, márciusban már meg lehet kezdeni a munkákat, bőven akad teendő a tavasz első hónapjában. Első körben a talajt kell előkészíteni. Érdemes felkapálni, elgereblyézni, esetleg komposzttal felfrissíteni.

A talaj és a zöldségágyások előkészítése után több olyan növény is van, amelyeket már lehet vetni, palántázni, természetesen figyelembe véve az időjárást. A zöldborsó, a cékla, a hónapos retek, a sárgarépa, a petrezselyem, a spenót, a metélőhagyma, az újhagyma, a póréhagyma, a kapor és a kelkáposzta már most elvethetők az előkészített ágyásokba. Ugyanígy ültethető a szamóca is.

Az olyan évelő fűszernövényeket is el lehet kezdeni ültetni, mint a rozmaring, zsálya, lestyán, citromfű, oregánó, kakukkfű. Zárt, meleg helyen megkezdődhet a padlizsán, az uborka, a paradicsom csíráztatása.

Ha megjelennek az első csigák, ellenük is meg kell kezdeni a védekezést, leginkább növénykímélő módszerekkel. Jó védekezés lehet mindenféle kártevők ellen, ha megfelelő növénytársításokat alkalmazunk a kertünkben. A lassan csírázó sárgarépamagot vegyesen ültessük kaporral, ezzel segíthetjük a biztos kelést, a kapor aromája ugyanis távol tartja a kártevőket a sérülékeny, gyenge csíranövénytől.

Ha a szamóca közé fokhagymát ültetünk, akkor később kevesebb dolgunk lesz a betegségekkel. A tetvek túlzott elszaporodása ellen alkalmazzunk büdöskét, körömvirágot, mákot vagy levendulát.

Forrás: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek