Egészség
2021. január 09.

Téli vitaminpótlás

Javában tombol a tél, a szervezetünk is érzi. Vitaminforrásaink, amiket tavasszal és nyáron könnyedén feltöltünk, ekkorra vészesen kimerülnek. Nincs éltető napfény, nincs a kertben zöldellő zöldség, fáról lelógó friss gyümölcs. Most, a tél derekán más vitaminforrásokhoz kell nyúlni. Ilyenkor a tomboló influenzajárványok és egyéb betegségek miatt sem árt, ha a szervezetünket kellőképpen megerősítjük.

A magyar lakosság meglepően nagy része szenved D-vitamin hiányban, pedig szervezetünk számára az egyik legfontosabb vitamin, aminek nem csak a csontképződésben, hanem például a szervezet immunfolyamataiban is fontos szerepe van. Nyáron még csak-csak magunkba szívunk belőle valamennyit, hisz a D-vitamint szervezetünk napfény hatására előállítja, ám télen pótolni kell. Tavaszig segíthet, ha minél gyakrabban beiktatjuk az étkezésünkbe a gombát, ami az egyetlen növényi eredetű D-vitamin forrás.

A B vitaminok is fontos szerepet töltenek be szervezetünk működésében, hiányuk kellemetlen tüneteket okozhat. Általánosságban elmondható róluk, hogy az idegrendszer egészséges működéséhez járulnak hozzá, de jó hatással vannak az emésztőrendszerre, a bőrre, az izmok felépítésére és nagy a szerepük a méregtelenítésben is. Szerencsére B-vitamin rengeteg zöldségben van. Együnk sok borsót és más hüvelyeseket, petrezselymet, sárgarépát, burgonyát, spenótot, fokhagymát.

Mindannyian tudjuk mennyire fontos számunkra minden évszakban a C-vitamin, hisz hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a táplálékkal bevitt vas felszívódását is segíti Mivel az emberi test nem képes előállítani, sem tárolni, lényeges, hogy gondoskodjunk a pótlásáról. A paprika, paradicsom, spenót, zeller, káposzta, brokkoli és karfiol, ezek mind-mind olyan zöldségek, amelyek remekül feltöltik a C-vitamin készleteinket. A karfiol például egymaga fedezi a szervezet igényének háromnegyedét.

Bónuszként pedig három kevésbé népszerű zöldség, amelyek igazi vitaminbombák.

A téli szegényesebb zöldségkínálat ellenére is gyakran figyelmen kívül hagyjuk az egyik szuper téli vitaminforrást, a fekete retket. Pedig tele van C-vitaminnal, foszforral, kalciummal, káliummal, magnéziummal és vassal. Jó hatással van a májra, az epére, antibakteriális hatású és esti fogyasztáskor még a köhögést is csillapítja.

A cékla az a zöldség, amit sokan csak savanyúságként fogyasztanak, pedig az egyik legegészségesebb zöldség a világon. Céklalének facsarva egyenesen kincs. Erősíti az immunrendszert, a bélrendszert, jó az agynak, csökkenti a vérnyomást. Tele van cinkkel, káliummal, kalciummal, vassal, antioxidánsokkal, és C vitamint is pótolhatunk vele.

A burgonyáéhoz hasonló, csak kicsit édesebb ízű csicsókát viszonylag kevesen fogyasztják. Pedig ez a növény is igazi vitaminbomba. Kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink, B és C-vitamin egyaránt van benne. Különösen jó a bélflóra regenerálására, bár erősen puffaszthat. Tulajdonképpen minden ételhez fogyasztható, rengeteg formában elkészíthető.

Forrás és kép: Sokszínű Vidék


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek