Önkormányzat
2020. november 10.

Elébe megyünk…

A település 2020-as helyi adó bevételei 950 millió forinttal csökkentek. Bár a gyárak, üzemek tavasz óta újra indultak, még az óvatos becslések is további 200 millió forintos bevételkieséssel számolnak 2021-ben.

A kormány az eddigi nyilatkozatai alapján azt tervezi, hogy megemeli a települések szolidaritási adóját. Szolidaritási adót azok az önkormányzatok fizetnek be az államkasszába, ahol az iparűzési adó alapján számított ún. adóerő-képesség elér egy bizonyos szintet. Oroszlány esetében ez 2020-ban 318 millió forint, ami a rendelkezésre álló információink szerint 2021-ben 583 millió forintra emelkedik

A tavasz folyamán a kormányzat elvonta a gépjárműadó önkormányzatoknál maradó részét, ez Oroszlányon 54 millió forint bevételkiesést eredményezett, amelyet 2021-ben sem kapunk már meg.

A vírus elleni védekezés költségei 2020-ban mintegy 90 millió forintot tettek ki.

Ezeket figyelembe véve a 2021. évi költségvetésben a város 1,5 milliárd forint kieséssel számol.

Talán elfogultság, de ha megnézzük az elmúlt évek intézkedésit, újításait, elmondhatjuk, hogy az előrelátás, a preventív magatartás mindig is jellemezte a városvezetést.

Ezért létesült nálunk az elsők között ipari, majd technológiai park, ezért rendelkezünk egyedülálló és hatékony kamera-rendszerrel, ezért működhet most TAO pénzből a sport egy része. Ezért történhetett, hogy éppen a kormányfő hétfő délelőtti bejelentése közben a kollégák már javában arról egyeztettek, hogyan lehet majd újraindítani az önkéntes ellátórendszert a városban.

És ez történik akkor is, amikor azon gondolkodunk, hogyan lehet elébe menni a 2021-es év gazdasági válságának. Mert annak első nyomása már a vállunkon van: a város helyi adóbevételei ebben az évben 1 milliárd forinttal estek vissza, amely nem a pandémia, hanem a gazdasági recessziónak a következménye. A csökkenő bevételt még tetézi a vírusvédekezés költségeinek, illetve az ezen a címen az önkormányzatoktól elvont összegek (gépjárműadó, szolidaritási adó) növekedése.

Ezt a terhet közösen kell viselnünk, össze kell fognunk!

Ebből részt kell vállalnia:

  • az önkormányzatnak, azzal, hogy minden lehetséges költségét lecsökkeni, takarékosan gazdálkodik az önként vállalt feladatai terén,
  • a vállalkozói szférának azzal, hogy teljesítményük arányában hozzájárulnak a terhekhez,
  • a lakosságnak, hogy a gazdasági szereplők teherviseléséből átvállalnak, hiszen ezidáig minden adót ők fizettek helyettünk.

A tervek szerint ezért januártól visszavezetésre kerülnek a helyi adók közé azok a tételek, amelyet az oroszlányiaknak – ellentétben más települések lakóitól – 2013-tól nem kellett megfizetniük:

  • Telekadó fizetése a vállalkozásoknak. Ennek kialakításakor arra törekedtünk, hogy ne az ipari park cégeit terheljük tovább, hiszen az építményadónál magasabb összegeket fizetnek.
  • Kommunális adó fizetése az Oroszlányon lakással rendelkező magánszemélyeknek, a lakás alapterületének függvényében.

Azt szeretnénk, hogy mindenki lehetősége szerint járuljon hozzá a város működtetéséhez, nem célunk ugyanakkor bárki ellehetetlenítése. Ezért az adórendeletek megalkotásakor a lehető legszélesebb mentességi kört is figyelembe vettünk.

A rendeletet a jelenlegi veszélyhelyzet miatt a polgármester hozza, ám arról testületi konzultációt tart, ahol minden képviselő véleményét meghallgatja, lehetőség szerint figyelembe veszi.

A képviselő-testületi konzultációra szánt tervek a következők:

  • A helyi iparűzési adó nem változik
  • Az építményadó mértéke 200 Ft/m2-rel megemelkedik
  • Bevezetésre kerül a telekadó, amelynek mértéke az Ipari Park területén 30 Ft/m2, a város egyéb területein 50 Ft/m2. Telekadót magánszemélyeknek csak a beépítetlen területek után kell fizetniük.
  • Bevezetésre kerül a magánszemélyek kommunális adója, amelyet a lakások alapterületének megfelelően kell fizetniük: 30 m2 – 60m2-ig évi összesen 15.000 Ft, 60-100 m2-ig évi 22.500 Ft, 100 m2 felett évi 30.000 Ft-ot.
  • Mentesül a kommunális adó megfizetése alól, többek között, aki közgyógyellátásban, időskorúak járadékában, lakásfenntartási, lakbér vagy kiegészítő lakbértámogatásban, aktív korúak ellátásában, ápolási díjban, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben vagy szociális ösztöndíjban részesül. A mentességek pontos listájáról az adórendelet megjelenését követően tájékozódhatnak.

Lazók Zoltán polgármester

Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek