Ünnep
2020. október 24.

Koszorúzás, kiállítás, emlékműsor

Méltó megemlékezésre került sor Oroszlányban október 23-án, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 64. évfordulója alkalmából.

A tiszteletadás koszorúzással vette kezdetét először az ’56-osok terén, majd a Kocsedó emlékhelyen. Ezúttal a megemlékező beszédek mindkét helyszínen elmaradtak.

A program a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében folytatódott, ahol az „1956 a Fortepan gyűjtemény tükrében” című tárlat megnyitójára került sor.

„1956 történelmi hátterét, az eseményeket hallottuk már. De ha ezt a tudást összekötjük a képeken látható történésekkel, következményekkel, akkor szembesülünk igazán azzal, mi is történt ’56-ban. A 64 évvel ezelőtti eseményekről én most nem beszélnék, helyettem ezt megteszik a tablókon látható képek. Inkább magáról a gyűjteményről mondanék pár szót. A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint 100 000 archív fénykép között böngészhetünk, és tölthetjük le azokat jó minőségben.

A honlap 2010-ben indult 5000, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta több száz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette az anyagot” – mondta megnyitó beszédében Takács Tímea, a házigazda intézmény igazgatója.

Ezt követően a színházteremben a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium diákjai, Horváth Sándor előadó, valamint a Silhouette Balett növendékei adtak alkalomhoz illő emlékműsort.

A rendezvény minden helyszínen a járványügyi óvintézkedések fokozott betartásával zajlott le.

Az eseményen készült fotókat a városi honlap galériájában tekinthetik meg!


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek