Hír
2020. május 05.

A magyar tűzoltók napja

A hagyományoknak megfelelően 1991 óta minden évben május 4-én tartják „ A magyar tűzoltók napját”, ami egyben Szent Flórián napja is, aki a tűzoltók védőszentje, valamint megtestesítője a tűzoltói munka lényegének: a bátorságnak, az önfeláldozásnak, a becsületnek és az emberek megsegítésének.

Tűzoltásra Európában a 15. századtól úgynevezett “vízipuskát”, a 17. századtól “gólyanyakú fecskendőt” használtak. 1829-ben Amerikában, 1873-ben pedig Pesten alkalmaztak a bátor tűzoltók a pusztító lángok eloltására úgynevezett gőzfecskendőt. A múlt század elején jelentek meg az első villamos-, és belső égésű motorral meghajtott fecskendők, utána pedig a centrifugál-szivattyú, amelyet a mai, korszerű gépjárműfecskendőkön is alkalmaznak. A második világháború után kezdték használni a porral, illetve habbal oltó fecskendőket.

Széchenyi Ödönnek, a „legnagyobb magyar” fiának, a magyar tűzvédelem legfontosabb alakjának közbenjárására a tűzvédelem eszköz- és követelmény-rendszerének kidolgozásával, saját szaklap és segélyegylet alapításával megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség (1870), amely 1936-ban az első tűzvédelmi törvény kiharcolásával alapozta meg tekintélyét.

Az új katasztrófavédelmi törvénnyel az önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak, az ő munkájukat önkéntes tűzoltó egyesületek segítik.

A jeles nap alkalmából az oroszlányi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság elnöksége koszorút helyezett el a Szent Flórián téren álló kopjafánál, majd a 2019-ben elvégzett kiemelkedő teljesítményért átadták „Az év tűzoltója” elismerést, melyet Pintér Dávid vehetett át.

A hivatás társadalmi elismertsége megkérdőjelezhetetlen. Nagy támaszt jelentenek a tűzoltók számára a családtagok, tehát a tűzoltónap róluk is, és a köszönet nekik is szól.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek