Koronavírus
2020. április 21.

Oroszlányt is elérte a fertőzés

A kialakult vírushelyzet legfrissebb adatairól, az elmúlt napok történéseiről, tapasztalatairól számolt be Lazók Zoltán polgármester az Oroszlányi Városi Televízió hétfői adásában.

„A vírushelyzet kihirdetése óta Oroszlányon összesen 68 fő volt karanténban, akik közül többeknek már lejárt a kéthetes megfigyelési időszak. A mai napon 20-an vannak karanténban. Sajnos megvannak az első igazolt, teszttel bizonyított megbetegedések is, tudomásunk szerint 3 fő. A hatósági karanténban lévők számáról a rendőrségtől kapom a tájékoztatást és részt veszek a Szakorvosi és Ápolási Intézetet irányító katonai parancsnok tájékoztatóján is” – mondta a városvezető.

A hétvégén ismét szigorított a polgármester a kijárási korlátozáson, és rendeletében új elemként jelent meg a piac nyitva tartása, illetve oda vonatkozó kötelező magatartási szabályok. A piac nyitva tartását 7 és 12 óra között engedélyezi. 9 és 10:30 között a piac területére kizárólag a 65 éven felüli polgárok léphetnek be. Ezen idő alatt 65 év alattiak a területen nem tartózkodhatnak. A piac területére kizárólag védőmaszkban (orrot, arcot takaró sálban, kendőben) lehet belépni, amit az ott tartózkodás teljes ideje alatt kötelező hordani, a 2 méteres távolság betartása mellett. Ezek a rendelkezések nem csak a hétvégére vonatkoztak, hanem visszavonásig érvényesek.

Alapjába véve fegyelmezettek voltak a városlakók, néhány dologra mégis fel kell hívni a figyelmüket. Az utak lezárásakor a hatóság nem ütközött problémába, mindenki együttműködő volt, a horgászegyesületek is a segítőkészek voltak. Az Erőműi tónál voltak szép számban vidékről érkezők, de ők is megértették a korlátozásokat. Ez vonatkozik a maszkviselésre is. Számos figyelmeztetést adtunk ki a boltokban, de a helyiek megértették, és felvették a maszkot. Fennakadást a nem helyi vásárlók jelentettek, akik nem voltak felkészülve a rendeletre. Szerencsére a környező településeken is sorra vezetik be a maszkviselés szabályait, ezért ez egyre kevésbé lesz gond.

A rendőrség 95 eljárást kezdeményezett a kijárási korlátozás megszegése miatt, ebből 3 esetben feljelentést tettek, 82 esetben bírságoltak és 11 esetben figyelmeztettek. A közterület-felügyelők 2 eljárást indítottak, és kb. 80-100 esetben kellett figyelmeztetni a lakosokat a szabályok betartására.

Lazók Zoltán az elmúlt héten levelet írt a Magyar Posta Zrt.-nek a helyi hivatalnál tapasztalt hosszú várakozó sorok miatt. Elfogadhatatlan, hogy mekkora sor áll naponta a posta előtt, sőt, már lassan a Fürst Sándor utcáig. S miközben a szolgáltató próbára teszi az emberek türelmét, a hosszú sor akadályoz más vásárlókat abban, hogy bejussanak a közbenső üzletekbe. Ezért kérte, hogy szüntessék meg a problémát, akár hatékonyabb munkaszervezéssel, akár a 2.-es számú „kisposta”újraindításával.

Az adásban elhangzott, hogy a 25 ipari parki cég közül- az április 15-i adatok szerint - 9 vállalkozás nem tervez jelenleg semmilyen leállást, munkarend változtatást. Egy helyi építőipari vállalkozás leállt, két cég már végrehajtott munkaidő csökkentést az elmúlt időszakban. A többi társaság részben a járványhelyzet, részben a korábban már betervezettek miatt 1-2 hétre leállt, itt a napokban dől el, hogy milyen feltételekkel dolgoznak majd tovább. Különböző „vészforgatókönyvek” vannak: pl. részmunkaidős foglalkoztatás, szabadságok ütemezett kiadása, illetve felvetődött a fizetetlen szabadság is. Várhatóan a cégek ebben az esetben is fizetik a TB ellátáshoz szükséges minimumot a dolgozók részére.

A járási Foglalkoztatási Osztály adatai szerint március 11. óta 231 fővel nőtt az álláskeresőként nyilvántartottak száma, ami április 16-án 636 fő volt. Tehát, az adatok alapján, több mint 200-an veszítették el eddig a munkájukat.

Végezetül a polgármester kihangsúlyozta.”Meggyőződésem, hogy Oroszlány polgárainak döntő többsége egyetért a korlátozásokkal, és valamennyien bízunk az összefogás erejében, ami mindig is jellemezte városunk közösségét. A vírus terjedése végett fokozottan ügyelni kell a szabályok betartására, és segíteni, támogatni kell a hatóságok munkáját!”


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek