Koronavírus
2020. április 10.

Oroszlány is támogatta

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nagyon széleskörű, könnyen hozzáférhető tesztelés is az egyik kulcsa a jelenlegi új koronavírus-fertőzés terjedés megfékezésének.

A tatabányai Szent Borbála Kórház 10 millió forintért beszerzett egy, a jelenlegi koronavírus tesztelésére alkalmas laboratóriumi berendezést, amely már meg is érkezett. A labort a Becton Dickinson Hungary Kft., környei telephelyére telepítették, ahol ingyenesen biztosítottak helyet a laboratóriumnak.

Ilyen típusú laborból nyolc működik az országban, a mintákat ezekbe szállítják. Jelenleg egy nap alatt elkészülnek az eredmények, azonban a járvány terjedésével hosszabbodhat az átfutási idő, és a kritikus helyzetben minden autóra és emberre szükség lehet helyben. Másik fontos szempont, hogy így az eredmények is néhány óra alatt a helyi kórház orvosainak kezébe kerülhetnek.

Előzetes becslések alapján a tesztek egyenként kb. 8000 Ft-ba kerülnek, és annak érdekében, hogy minél nagyobb számban beindulhasson a tesztelés, azt kérték a kezdeményezők, hogy támogassák minél többen ezt a projektet, amelynek fontosságát, illetve az időtényező szerepét nem kell külön hangsúlyozni.

A laboratórium költségeinek fedezésére magánkezdeményezés indult, amelyet a Hilltop borászat tulajdonosai indítottak el. A cél érdekében nagyon komoly együttműködés alakult ki: civilek, cégek, önkormányzatok fogtak össze a siker érdekében.

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Lazók Zoltán polgármester 2020. (IV.08.) határozata alapján Oroszlány Város Önkormányzata 2.000.000 Ft-al támogatta a koronavírus tesztelésre alkalmas berendezés megvásárlását, üzemeltetését.

Kép: illusztráció


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek