Egészség
2020. április 02.

Ma van az autizmus világnapja

Április 2-án világszerte az autizmus spektrumzavarra hívják fel a figyelmet, amely tízmilliókat érint a földön. Ezen a napon kék öltözékkel, illetve középületek kék kivilágításával is emlékeztetnek arra, hogy törődjünk autista embertársainkkal.

2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. Az ENSZ-határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Mint ismertetik: az autizmus olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő fejlődéshez vezet. Az autizmus spektrumzavar kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van.

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint másoké. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint a problémát genetikai és környezeti hatások együttes kombinációja okozza.

A tudomány pillanatnyi állása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek. Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon közel 160.000 autista személy él.

Az Autisták Országos Szövetségének tagszervezetei a világnaphoz kapcsolódva - a „Ragyogj Kéken” kampány keretében – kezdeményezik a hazai ikonikus szobrok és épületek, többek között a budapesti Szabadság-szobor kék színű megvilágítását, felhívva a figyelmet az autizmusra.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek