Hír
2020. március 07.

Szabadság, harc

Ismét nagy érdeklődés övezte a Rákóczi Szövetség csütörtök délutáni rendezvényét a KFMKK kamaratermében, melyen – március 15-e elő zöngéjeként – a Szabadság, harc című magyar történelmi kisjátékfilm vetítésére került sor.

A megjelenteket Nagy Roland történész, a tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársa, a rendező civil szervezet elnökségi tagja köszöntötte. A várakozásnak megfelelően sokan tették tiszteletüket az eseményen, köztük Lazók Zoltán polgármester, Szabó Mihály alpolgármester, dr. File Beáta jegyző, és nem utolsó sorban a film két forgatókönyv írója, Csáji László Koppány és Gueth Ádám is.

A 25 perces film 1849. február elején, Dél-Erdélyben játszódik, a Vízakna és Déva közötti, elhúzódó, több napos ütközetsorozat időszakában. Ez volt a szabadságharc egyik legvéresebb ütközete, amiről Petőfi Sándor a Négy nap dörgött az ágyú… című versét írta. A cselekmény során egy honvéd leszakad az egységétől, és az erdőben meghallja, hogy egy elhagyatott, félig beomlott pincéből a Miatyánk szavai szűrődnek ki. Odabent azonban egy császári katona imádkozik, magyarul. A sötétben egymást csak a felvillanó flinta fényében megpillantó katonák egymásra fogják a puskáikat, és farkasszemet néznek. Egy megosztott, polarizált társadalom párhuzamos valóságaiban élnek: mindketten a sztereotípiáikat vetítik a másikra. Kettejük kibomló dialógusa során azonban emberi arcot kezd ölteni az „ellenség”, ami egy visszafordíthatatlan folyamatot indít meg, és váratlan végkifejlethez vezet.

A film koncepciójával kapcsolatban Csáji László Koppány forgatókönyvíró és producer elmondta, hogy a társadalmi megosztottságára adott lehetséges válaszokat vonultatja fel az alkotás. A menekülést, az azonosulást a saját valóság kizárólagosságával és a hisztérikus gyűlöletkeltést, végezetül az empátia és az emberség szolidaritásának lehetőségét is, amivel ugyan felül lehet emelkedni a kizárólagosságok sztereotípiáin a személyes kapcsolatokban, de egyik „tábor” számára sem feltétlenül elviselhető kiút ez, hiszen feloldhatóvá tenné az ellentéteket.

Gueth Ádám, a produkció másik írója beszélt a forgatás helyszínéről, a két főszereplőről, a díszletek beszerzésének körülményeiről, a kritikusok filmmel szembeni vélemény nyilvánításáról.

A film a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával jött létre 2019-ben, a „Kereszttűzben” szakmai program keretében.

Forrás: Rákóczi Szövetség Oroszlányi Szervezete


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek