Hír
2019. november 09.

Könyves bütykölde

Az újrahasznosítás jegyében, évek óta zajlanak olyan kézműves foglalkozások az OKSZÍK gyermekkönyvtárában, melyeket egyszerűen nem tudnak megunni az apróságok.

Pénteken ismét nagy volt a nyüzsgés a gyermekkönyvekkel megpakolt polcok között, hiszen fél öttől, a Könyves bütyköldében, vadonatúj ötletekkel várta kis vendégeit Szlezákné Molnár Katalin gyermekkönyvtáros, aki az utóbbi időben elkezdte gyűjteni a színes és a színtelen pet palackokat.

Dolgoztunk mi már vécépapír gurigákkal és tojástartókkal is, most pedig a műanyag palackokat igyekszünk újrahasznosítani. Mondhatni, meghosszabbítjuk az életüket és így

kicsit később, vagy egyáltalán nem kerülnek szemétre, hiszen nem csupán játékokat lehet belőlük készíteni, hanem használati tárgyakat is - tudtuk meg a foglalkozás vezetőjétől.

Mivel a foglalkozásokon jellemzően óvodás gyermekek vesznek részt, ezért az ő technikai tudásuknak, az ő érdeklődésüknek és az ő kézügyességüknek megfelelően, leginkább állatfigurák készülnek a hulladék palackokból. A szorgos kis kezek nyomán született már a bütyköldében kiscica, polip és medúza is. Pénteken egy narancssárga zsiráf várta a vendégeket a munkaasztalon, melyhez nem csupán gyermekek telepedtek le, hanem nagyon lelkes anyukák is, akiknek ugyanúgy örül mindenki Kata nénije, mint az apróságoknak.

A szülők is szeretnek bütykölni. A kicsiket általában vagy anya, vagy apa kíséri el hozzánk, és, ha már itt vannak, akkor faragnak, vágnak, lelkesen festenek ők maguk is. Munka közben nagyokat szoktunk beszélgetni, majd dolgunk végeztével a meghitt hangulatú délutánt meseolvasással zárjuk.

A Könyves bütykölde jövő héten is várja a kézműveskedni vágyó gyermekeket, és lesz karácsonyi program is, amikor csodás hópelyheket kreálnak majd a résztvevők, természetesen azokat is pille palackból. December hatodikán pedig maga a Mikulás veselkedik neki az újrahasznosításnak, de, hogy mi készül majd a foglalkozáson, azt egyelőre titok fedi.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek