Közélet
2017. szeptember 28.

A külhoni magyarok iskolakezdését támogatják

A Kárpát-medence 250 települését keresik fel ezekben a hetekben a Rákóczi Szövetség képviselői, hogy átadják a magyar tannyelvű iskolákba beíratott mintegy 6 ezer kis elsős családjának azt a beiskolázási támogatást, ami magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok adományaiból született.

A kezdeményezés célja, hogy egyre többen magyar nyelvű oktatási intézményben végezzék tanulmányaikat.

A Beiratkozási Program tizenhárom éve, 2004-ben indult, s idei, testvérvárosi rendezvényére Lazók Zoltán polgármester Nagy Csabával, a Rákóczi Szövetség helyi elnökével utazott szerdán Vágsellyére, ahol a Magyar Házban Frantisek Botka, a Vágsellye és Vidéke Polgári Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az esemény a gyermekek műsorával vette kezdetét, majd Pálinkás Barnabás, a szövetség szervezési vezetője szólt arról, hogy a Felvidéken idén 170 településen, 4 ezer család veheti át a támogatást, s talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szlovákiai magyar iskolakezdők száma az utóbbi években némileg növekedett.

- Külön is meg kell említenem Oroszlány városát, amelynek önkormányzata politikai színezet és hovatartozás nélkül folyamatosan áldoz erre a célra, idén 350 ezer forinttal szponzorálva a programot – fogalmazott Pálinkás Barnabás.

Az eseményen Lazók Zoltán is üdvözölte a jelenlévőket, kiemelve: jó szívvel, nemes céllal áldoz a település a külhoni magyarok anyanyelvének és identitásának megőrzését segítő Beiratkozási Programra.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek