Hír
2017. szeptember 26.

Lassan „bedugul” Oroszlány

Mind több problémát okoz a letelepült cégeknek az oroszlányi ipari park megközelíthetősége, a várost elkerülő, és a parkot bekötő út hiánya, annál is inkább, mivel 5 éves időtávlatban közlekedési forgalmi adatok két, háromszorosára nőttek.

Az önkormányzat felmérve ezeket a közlekedési adatokat szeretne valamiféle közös platformot, szándéknyilatkozatot kialakítani a cégekkel az ipari parki bekötő, és a települést elkerülő út mihamarabbi megépíthetősége érdekében. Ezzel közösen lehetne lobbizni a fejlesztéspolitikai és szakmai fórumokon, a kormányzat felé, kérve az országgyűlési képviselő és a megyei közgyűlés segítségét – tájékoztatott Németh Gábor alpolgármester a mind égetőbb problémáról.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) asztalán fekszik egy elképzelés a Mór-Oroszlány-Tatabánya-Környe-M1 autópálya közvetlen megközelítési projektje, ennek kivitelezése azonban 2022. előtt nem várható. Több elképzelés is született, de bármelyik nyomvonal is valósul meg, annak kezelnie kell a Bokodtól keletre, a Bokodi-tó térségétől a jelenlegi „Bokodi útnak” az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Parkba történő közvetlen bekötését, fejlesztését, szélesítését a megközelíthetőség javítása és a város tehermentesítése érdekében.

Az adatot szolgáltató cégek jelezték: meghaladja a másfélezret a hozzájuk köthető napi járműforgalom (személy és tehergépjármű), ezek jelentős része Tatabánya irányába, az M1 autópálya igénybevételével történik. Az ipari parkból a városon, annak fő utcáján keresztül lehetséges csak a kijutás, elkerülő út nem áll rendelkezésre. Ez a forgalom jelentősen terheli a település útjait, napi nehézségeket jelent a helyi közlekedésében, a kipufogógázok pedig rontják a levegőminőséget.

- Egy ilyen elkerülő út elkészülte a döntéstől számítva legalább három év még akkor is, ha kiemelt a projekt. Az önkormányzat vállalja az megvalósítással kapcsolatos döntések meghozatalát, a környező településekkel való egyeztetést, mindent, ami előreviszi a beruházás megvalósítását. Oroszlánynak már az is segítséget jelentene, ha a Csákvári útról megépülhetne egy bekötő útszakasz az ipari parkhoz. Erre vonatkozóan a lehetséges nyomvonal szerepel is a szabályozási tervünkben – fogalmazott Németh Gábor.

A kép illusztráció!


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek