Hír
2016. July 04.

Misézett a megyéspüspök

Sokan keltek útra Oroszlányból vasárnap reggel, hogy részt vegyenek a hagyományos vértessomlói Sarlós Boldogasszony búcsún, ahol a vendégek között ott volt Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Igó István a község polgármestere, illetve a környező településvezetők, de érkeztek zarándokok többek között Várgesztesről, Környéről, Kecskédről, Kisbérről és Alsógalláról, sőt, Nógrád megyéből és az alföldről is.

Mint azt Bedy Sándor plébános elmondta, évről évre fejlődik a rendezvény, és arra törekednek, hogy a hitéleti elmélyülés mellett mind színvonalasabb programok is gondoskodjanak a résztvevők kikapcsolódásáról.

A körmenet útja a faluközponttól a kegytemplom mellett felállított és pazarul feldíszített közösségi sátorhoz vezetett, ahol Spányi Antal megyéspüspök celebrálta a szentmisét.

- A találkozás első feltétele, hogy az ember megnyíljon a másik fél felé. Hogy szívünkben helyet teremtsünk társunknak. A Boldogságos Szent Szűz azért találkozhatott Istennel, mert szívét megnyitotta előtte. A mi találkozásaink vajon milyenek? Hogyan találkozunk Istennel, önmagunkkal, embertársainkkal? Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket – mondta a főpap.

A délutáni litániát követően a Virtuózok tehetségkutató résztvevője, Demeniv Mihály adott harmonikakoncertet, majd Kutschi András prépost és Györgyi Viktor diakónus tartott előadást.

A Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én fényes körmenetben vitték a Szűz Anya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre. Az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a község és a környék hívei. Erre emlékezve rendezték meg nyolc évvel ezelőtt az első körmenetet.


Elérhetőségeink
 • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
  Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
  +36 (34) 361-444
  hivatal@oroszlany.hu
 • A honlap tartalmáért felelős vezető:
  Lazók Zoltán
  Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek