Közélet
2016. április 28.

Medvehagyma az Akadémián

Mintegy negyven érdeklődő érkezett kedden délután a Bányász Klubba, hogy részt vegyen a március végén útjára indult Idősek Akadémiájának második előadásán.

Az Oroszlány Barátainak Köre programjának előadójaként Nyitrai Károlyné nyugdíjas szociális szervező Geronlológia – avagy mit gondolunk az öregekről címmel beszélt az időskori életkori sajátosságokról, betegségekről, az egészséges életmódról.

A gerontológia az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány. Alap és alkalmazott kutatásokkal vizsgálja az életfolyamatok időben előrehaladó változásait és megfogalmazza az öregedés és öregkor jellemző törvényszerűségeit.

A prezentáció során Csernus Imre pszichológus gondolatai is segítették a szépkorúak önmegvalósításának fejlesztését: „Teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, ha merünk belevágni új dolgokba, akkor a nyolcvan éves is érezheti magát húsz évesnek. De a 20, vagy 30 éves, aki nem mer új dolgokba belefogni, úgy fogja magát érezni, mint a 150 éves. Tehát azért vannak az öreg fiatalok, és vannak a fiatal és középkorú haldoklók, akik látszólag élnek, de valójában nem élnek.”

A sorozat májusi témája demencia, a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlásának folyamata lesz, majd az időskor mentálhigiénéjéről, valamint szociális problémáiról tartanak előadást a szakemberek.

Az esemény meglepetéseként a baráti kör elnökségi tagja, Balogh József egy-egy csokor friss medvehagymával ajándékozta meg a jelenlévőket.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek