Kultúra
2015. szeptember 20.

Bálba invitált a Kisbíró

Hosszú évtizedekre visszavezethető hagyomány Oroszlányban a szüret megünneplése. Szombaton már koradélután gyülekeztek a falusi művelődési háznál a népviseletbe öltözött fiatalok. Mintegy negyvenen indultak el, illetve szálltak a lovaskocsikra, hogy az utcákat bejárva, tánccal, dallal köszöntsék a szüretet.

A lovasok felvezetése mellett haladó menetet szívesen fogadták a település lakói, süteménnyel és – természetesen – borral várták a felvonulókat, akik táncukkal szórakoztatták a jelenlévőket. A Kisbíró minden helyszínen tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy ez még csak a kezdet, s aki igazán nagy mulatságra vágyik, ne mulassza el az esti bált, aminek szintén a falusi kultúrotthon adott helyet.

A szeptember végétől novemberig tartó időszak legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye a szüret. A parasztgazdaságokban, a szőlőkben végzett más társadalmi munkákkal szemben ez társas cselekmény volt, ezért is kapcsolódott hozzá az ünneplés, táncos mulatság, aminek hagyományát településünkön is őrzik.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek