Kultúra
2015. június 17.

Tinódira emlékeztek

Tinódi Lantos Sebestyénre emlékezett június 15-i rendezvényén az oroszlányi Rákóczi Szövetség. Tinódit olyan krónikásként kell értékelni, aki verses formában dolgozta fel korának történelmi eseményeit elsősorban hitelességre, és nem művészi értékek közvetítésére törekedve.

E költői hitvallásból az is következik, hogy miért választotta a verses-énekes feldolgozási módot. Csak így remélhette, hogy művei eljutnak a végvári vitézekhez, azokhoz, akikhez elsősorban szólni kívánt. Abban a korban többségében voltak azok, akik kevés könyvet olvastak, de szívesen hallgattak énekes előadásokat. Történetíróként Tinódit lényegesen előkelőbb hely illeti meg a magyar irodalomban, mint költőként. Lényegében teljes egészében feldolgozta Magyarország 1541-1552 közötti történelmét – így mutatta be vetített képes prezentációjában az egykori regőst Takács Tímea, az Oroszlányi Közösségi Színtér és Könyvtár igazgatója.

Az előadást – melyen részt vett Lazók Zoltán polgármester is – színvonalas zeneművekkel egészítették ki a Bakfark Bálint Alapfokú Művészeti Iskola gitár szakos növendékei Milán Attila és Sárközi Attila tanárok felkészítésével.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek