Hír
2015. március 31.

Iskolahét a gimiben

Hagyományaihoz híven idén is programok sokaságával tették gazdaggá a gimnáziumban a tavaszi iskolahetet, amelyre március 23. és 28. között került sor.

A nyitórendezvény hétfőn a szavalóverseny volt, amit 1. Pápai Anna (11. C) nyert meg, Genoff Vivien (9. B) és Tóth Tímea (11. B) előtt. Az iskolai napok keretein belül ismét kiemelt hangsúlyt kapott a Természettudományi Nap. Kedden délután fél háromkor kezdődött Dr. Kutasi Csaba, egykori diák előadása, aki a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója és egyben entomológusa (rovarkutatója) is. Érdemes volt meghallgatni a szakembert, mert rengeteg érdekes, néha bizarr dolgot mesélt a futóbogarak egy-egy fajáról. Előadása a Bakonyban fellelhető érdekesebb bogarakról szólt a biológiai változatosság tükrében. A második előadó Dr. Radványiné Varga Andrea, igazgatónő volt. A drogokról tartott értekezése figyelemfelkeltő és új információkban bővelkedő volt. Külön kitért a diákokat érintő, biztonságukat és egészségüket befolyásoló drogveszélyekre. Kérdéseivel bevonta a fiatalokat a témába, mely során képet kaphattak a különféle drogok élettani hatásáról és a függőség kialakulásáról. A két előadó eltérő témája és előadásmódja végig fenntartotta a diákok figyelmét és sok új információval gazdagította biológiai tudásukat.

Szerdán délután zajlott a Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola nagytermében a második alkalommal megrendezett országismereti vetélkedő, melyet a német nyelvi munkaközösség szervezett. Ezúttal Ausztria volt a téma. Az 5-5 főből álló 22 csapat másfél órán át vidám feladatokat oldott meg. Ezekben bebizonyíthatták, milyen sokat tudnak Ausztria történelméről, földrajzáról, zenéjéről, az osztrák konyháról, az onnan származó híres emberekről. Először bemutatkoztak a csapatok, ezután szavazhattak a legfrappánsabb csapatnévre. Többek között ’Kitzen’-t (kiskecskék), a ’Sowieso’-t (így is- úgyis) és a ’5 Gewinner’-t (5 győztes) előzte meg a Ferencz Jóska csapata. Díjuk egy tálca isler volt, melyet Nyerges-Wohl Gyöngyi tanárnő ajánlott fel. A verseny után eredményhirdetés következett. Először minden csapat kapott a Lengyel József Gimnázium Tehetségeiért Alapítvány jóvoltából egy-egy emléklapot és tollat. Ezután Kovács Ildikó Mária igazgatóhelyettes és Hezler Edit munkaközösség vezető az első három helyezettnek átadta a díjakat és az oklevelet. Mindegyik csapat díja egy-egy Sacher torta volt, melyeket Pfiszterer Ilona tanárnő sütött. (1: Aussenseiter, 2. die fantastischen Fünf, megosztott 3. hely: die 5 Gewinner és Ferencz Jóska). A verseny lebonyolításáért külön köszönet a zsűri tagjainak: Bán Ildikónak, Mádai Ágnesnek, Pfiszterer Ilonának és Pózner Gábornak, valamint az általános iskolákból érkezett csapatok felkészítő tanárainak: Erdélyi Péternének és Pöltl Csabának.

Csütörtökön a tantárgy munkaközösségének szervezésében egy történelmi vetélkedő következett. A téma a 2. világháború volt, ezen belül is a középiskolai tananyagban kevéssé érintett területek, mint az atlanti csata, Budapest ostroma, magyarországi harcok. Előzetes feladat volt egy német tengeralattjáróról szóló film megtekintése (Das Boot). A verseny nagyon népszerű volt, 19 csapat jelentkezett előzetesen, 15 csapat jelent meg a vetélkedőn, és minden évfolyam képviseltette magát. A felkészüléshez az anyagot a Hadikrónika c. újság egyes számaiból jelöltük ki, és elektronikus formában juttattuk el a csapatoknak. A jó hangulatú vetélkedőn tesztfeladatok, szöveg kiegészítések, egyenruhák, repülőgépek, harckocsik felismerése várt a versenyzőkre, ugyanis a haditechnikai eszközök és a világháború iránt nagy az érdeklődés a diákok körében. Az iskolai történelemverseny eredményei: I. Batalka Klaudia, Eredi Áron, Handl Karola, II. Czigléczki Rajmund, Erdélyi Dávid, Vida Péter, III. Bárány Ágnes, Fekete Fanni, Glázer Odett.

Pénteken a gimnázium nagytermébe vártuk pályaválasztási rendezvényre az érdeklődőket, elsősorban a város és környékének hetedikeseit, ahol a rendvédelmi tagozat menetgyakorlatát a tatai dandár bemutatkozása követte. Ez után a résztvevők megismerkedhettek a gimnáziumi és szakközépiskolai képzések formáival, óra- és műhelylátogatásokon vehettek részt a székhelyen és telephelyen, és tájékozódhattak az új városi ösztöndíjrendszerről is. Ez a rendezvény az OSZ Zrt. pályázati projektjének segítségével jött létre.

Az iskolahetet a nagyszabású vetélkedő, a Borshow zárta, amelyet a diákönkormányzat és annak vezető tanára, Gőgh Zoltán szervezett. Az idei év témája az iskola, annak története volt, így előzetes feladatként az intézmény makettjét kellett elkészíteni, illetve az osztályok által fellelhető legrégebbi gimnáziumi ellenőrzőt kellett bemutatni. A szombati vetélkedő bővelkedett szellemi és fizikai feladatokban (pl. iskolatörténeti totó, a legrégebben itt érettségiző diák és érettségi bizonyítványának bemutatása, palacsintasütés, borsóláncfűzés, stb.) A zsűriben Dr. Radványiné Varga Andrea igazgatónő, Fátrai Márta, Bányai Ferenc és a korábbi diák-önkormányzati vezetők: Jónás Helga, Szalay Zsuzsanna, Hock Enikő és Sáhó Györgyi foglaltak helyet. A tartalmas délelőtt eredménye: 1. 11.a, 2. 12/1, 3. 12.b osztály. Ők a nyereménytorta elfogyasztásával ünnepelhették jó eredményüket.

-gimnázium-


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek