Hír
2015. március 29.

Kezdődik a nyári időszámítás

Március 29-én hajnalban megkezdődik a nyári időszámítás. Az órákat szombatról vasárnapra virradóra hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani. Ezzel véget ér a téli időszámítás.

A vélemények egyébként ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. azt közölte az MTI-vel, hogy az óraátállítás módszerével egynapi átlagos villamosenergia-fogyasztást, csaknem 40 ezer háztartás éves felhasználását lehet megspórolni. A kezdetek (1980.) óta működő rendszernek köszönhetően eddig mintegy 4 ezer gigawattóra energiát spórolt az ország, ez mintegy 5 heti átlagfogyasztásnak felel meg.

Minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. A módszert egész Európában egységesen alkalmazzák, lényege, hogy a tavaszi és az őszi napéjegyenlőség között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek