Hír
2015. március 20.

A víz világnapja

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Magyarország is csatlakozott e nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés. 2015-ben a Víz Világnapjának kiemelt témája: "Víz és a fenntartható fejlődés". „A fenntartható fejlődés, olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” (A Környezet és Fejlődés Világbizottság (Brundtland-bizottság) „Közös jövőnk” című jelentése, 1987.).

A földi élet alapja, és így a fenntartható fejlődés kulcsa a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével: az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz, és ez vezethet az emberi jóllét és egészség fejlődéséhez. Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll. Ennek következtében gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson.

Néhány víztakarékossági praktika:

Fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot és használjunk poharat
Kézmosás alkalmával a szappanozás idejére is zárjuk el a csapot.
Figyeljünk arra, hogy a vízcsap ne csöpögjön, hiszen 75 liter/nap vízmennyiség is elfolyhat így
Mosáskor, mosogatáskor csak teli gépet indítsunk be, mert így sokkal hatékonyabb a működésük
Amennyiben kézzel mosogatunk, azt ne folyóvízzel tegyük, mert így több vizet használunk fel, mint amennyi feltétlenül szükséges
Fürdés helyett zuhanyozzunk! Ha így teszünk akár >80 liter vizet is spórolhatunk (egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter, míg a kádban fürdéshez 100-150 liter vizet használunk el)
Lehetőség szerint használjunk víztakarékos zuhanyrózsát, WC tartályt, mellyel akár alkalmanként 10 liter vizet is megtakaríthatunk
Aki teheti locsolási célra gyűjtse az esővizet.

Vizeink védelme érdekében fontos felhívni a figyelmet, hogy használjunk mindig környezetbarát tisztítószereket. A vegyi anyagokat, olajokat és a különböző gyógyszereket pedig veszélyes hulladékokként kell kezelni. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek