Hír
2015. március 11.

Közösen könnyebb

Elsősorban a hivatalos kapcsolatfelvétel volt az indítóoka az oroszlányi városvezetés és a bányász szakszervezet prominenseinek keddi találkozójának, de a közös programszervezés, a hagyományőrzés szintén felmerült a kötetlen beszélgetés során.

Rabi Ferenc a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének vezetője a közös munka szorosabbá tételét azért is szükségesnek tartotta, mert mint mondta: a hagyományok továbbadása kiemelten fontossá válik mind Oroszlány, mind az érdekképviselet életében, nem beszélve az érdekvédelem folyamatosságának biztosításáról, hiszen 2018-ig még folynak a rekultivációs munkák Márkushegyen, akkor azonban végképp mindennemű foglalkoztatás megszűnik, már ami a bányát illeti.

- Amikor 2010-ben tüntettünk az erőmű előtt, már akkor tudtuk, hogy közeleg a vég, most ez már itt van, de továbbra is figyelni kell a még aktív dolgozók érdekvédelmére, nem beszélve a komoly létszámot képviselő nyugdíjas közösségről, akikkel szintén foglalkozni kell – mondta a szakszervezeti vezető, aki a továbbiakban arról beszélt, hogy: az 1983-as bányakatasztrófa során 37-en hunytak el, közülük 22-en voltak oroszlányiak. Az ő emléküket őrzi a márkushegyi alakulótéren egy kszikla, ami emlékeztet a katasztrófára. Ennek méltó helyet kellene találni a városban, és ott elhelyezni – fogalmazott Rabi Ferenc, aki a Bányásznap színvonalas megrendezéséről, a Bányász Klub helyzetéről, a Bányászati Múzeum fejlesztéséről is kifejtette véleményét.

Lazók Zoltán polgármester – aki maga is bányászfamíliában nőtt fel, és első munkahelye is a bánya volt – azt emelte ki, hogy a város szempontjából kiemelt cél a lakossági távhőszolgáltatás biztosítása alacsony tarifával, ugyanakkor kívánatos, hogy az ipari park cégei is méltányos áron juthassanak a szolgáltatáshoz, mert ha egyszer leválnak a rendszerről, annak súlyos következményei lesznek, már ami a gazdaságosságot illeti.

A városvezető kifejezte abbéli törekvését, hogy a bezáró bányából a szakmakultúrát idéző jellegzetes tárgyakat minél nagyobb számban a Bányászati Múzeumban kellene elhelyezni, és esetleg abban is partner lenne a település, hogy a szakszervezettel közösen üzemeltesse a Bányász Klubot, már, ha sikerülne előnyösen tulajdonba venni az épületet.

A Bányásznap városi ünnepség, így azt Oroszlánynak támogatnia kell – mondta a polgármester, aki szorgalmazta annak a bizottságnak a megalakítását, amelyik az említett esemény mellett a csilletoló versenyt, a főzőversenyt, valamint a Bányász Zenekar 70 éves jubileumi rendezvénysorozatát koordinálná és segítené.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek