Hír
2015. március 09.

Nőnapi tisztelgés városszerte

Csütörtökön délután hosszú sorok álltak a virágboltok előtt, pénteken pedig szinte minden hölgy virággal közlekedett a városban, jelezve, az oroszlányi munkahelyeken már megünnepelték a Nőnapot.

Március 8-án tartják a Nemzetközi Nőnapot annak emlékére, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért. Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.

A műszaki középiskola nagytermében Eichardt János az oroszlányi Bányász Nyugdíjas Szakszervezet vezetője és Hámori István, a Bányamunkás című lap főszerkesztője üdvözölte és köszöntötte a mintegy másfélszáz jelenlévőt, köztük a Vértessomlóról érkező tagtársakat. Mint elhangzott, tartanak a viták arról, helyes-e egyetlen naphoz kötni a szebbik nem megbecsülését, lehet-e egy napra korlátozni a férfitársadalom figyelmét a nők iránt? A pártolók úgy érvelnek, így legalább egyszer az évben az érdeklődés középpontjában vannak az ünnepeltek, míg a másik oldal úgy vélekedik: ne egyetlen kiemelt napja legyen a figyelemnek, hanem legyen az természetes az év minden napján.

S, hogy a két oldal vitájában az utóbbi győzött, bizonyította a jelenlévő férfiak ez irányú helyeslése, a sok kedvesség és virág, ami kísérte a rendezvényt, amelyen a Hevesi Sándor színtársulat művészei és a Flepp együttes szórakoztatta a hölgyeket.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek