2015. február 23.

Indul a motoros szezon

Az elmúlt napokban sok járműtulajdonos vette elő motorkerékpárját, hogy a tavaszias időben újra rutint szerezzen a kétkerekűn. Vannak azonban, akik minden átmenet nélkül ülnek vissza motorjukra és közlekednek azzal úgy, mintha nem kellett volna hónapokat kihagyniuk.

A motorkerékpárosok vonatkozásában a legfőbb baleseti ok továbbra is a relatív gyorshajtás, (az út-, látási-, időjárási-, forgalmi viszonyoknak nem megfelelő sebesség), és az elsőbbségi szabályok megsértése.

A balesetben bekövetkezett sérülések foka is súlyosabb az esetükben, baleseti kockázatuk átlag feletti. Az elfogadott uniós álláspont szerint egy motorkerékpáros, illetve segédmotoros kerékpáros halálozási kockázata átlagosan 18-szor(!) nagyobb, mint egy személygépkocsi vezetőnek.

A balesetek megelőzése érdekében a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fokozottan figyel a motorosokra. A rendőrök ellenőrzik, hogy a járművezetőnek van-e vezetői engedélye illetve az a megfelelő járművezetői kategóriára szól-e, ő és utasa használja-e a bukósisakot, a motoros a megengedett sebességgel közlekedik-e, van-e a járműre hatósági engedélye, az érvényes-e, megfelelő-e a jármű műszaki állapota, továbbá nem vezeti-e ittas, illetve bódult állapotban a motorkerékpárt.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek