2015. február 21.

Folt hátán folt

Háromezer évvel ezelőtt már a görögök is jól ismerték a foltvarrást, de az alapok Kínából erednek – hangzott el pénteken délután a technika ismertetője az oroszlányi művelődési központban, ahol Ürmös Lászlóné, a nyugdíjas értelmiségi klub vezetője nyitotta meg a helyi Pepecsvörk Klub kiállítását (a patchwork szó szerinti fordítása foltmmű).

A mai értelemben vett foltmozaik-varrás hazájának Angliát tekintik, hiszen ott kezdődött a textilgyártás ipari méretű megszervezése. Angol és ír kivándorlók vitték magukkal a patchwork technikáját és szeretetét a tengerentúlra. Az első telepesek valóságos foltvarró mozgalmat indítottak el Amerikában. A foltmozaik varrása közösségi munkává vált, kialakultak a különböző stílusok is, amelyek mind a mai napig megmaradtak.

1988-ban megalakult a Foltvarró Világszövetség, majd Dolányi Anna kezdeményezéseként 1989-ben Magyarországon is létrejött a Foltvarró Céh. Az oroszlányi közösség 30 fővel alakult Ackermann Józsefné vezetésével, jelenleg 16-18 tag vesz részt rendszeresen a közös foglalkozásokon.

Ha pedig valaki kételkedne benne, hogy az apró, másnak már haszontalannak tűnő "rongydarabokból" milyen mestermunkák készülhetnek, feltétlenül keresse fel a tárlatot, ahol az oroszlányi tájképektől kezdve a farmeranyag újraértelmezéséig, a táskák, takarók és egyéb használati tárgyaktól a tevékenységhez szükséges felszerelésig mindennel megismerhet, sőt, még egy gyűszűgyűjtemény is helyet kapott a tárlókban.



Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek