2015. január 20.

Százmilliók maradnak a zsebben

Hónapok óta tartó bizonytalanságnak vetett véget az a levél, amelyben az Oroszlányi Szolgálattó Zrt. hivatalos értesítést kapott arra vonatkozóan, hogy a társaság részére 2014 nyarán megítélt EU Önerő Alap támogatás felhasználásának határidejét 2014. december 31-ről 2015. június 30-ig kitolták – tájékoztatta kedden Németh Gábor alpolgármester az oroszlany.hu-t.

Az említett EU Önerő Alap pályázat keretében az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a távhővezeték rekonstrukciójára korábban megítélt 50%-os Európai Uniós támogatás mellé a pályázati támogatással nem fedezett úgynevezett önerőre szintén vissza nem térítendő támogatást nyert 495 633 896 Ft értékben. A vonatkozó jogszabályok szerint a tavalyi évben benyújtott önerő támogatást az adott naptári év, tehát 2014. december 31-ig lehetett volna felhasználni és a számlák alapján lehívni. Mivel a távhővezeték csere közbeszerzési eljárásai csúsztak, fennállt a veszélye annak, hogy jelentős, többszáz millió forintos pénzügyi támogatást veszít az Oroszlányi Szolgáltató Zrt, s rajta keresztül a város.

A projekt szakmai stábja a városvezetéssel egyeztetve, december elején egyedi kérvényt jutatott el a támogatást odaítélő miniszterelnökséghez Kandra Ildikó helyettes államtitkár részére az önerő alap támogatás felhasználási idejének kitolására. A december elején a társaságnál és a helyszínen lefolytatott minisztériumi ellenőrzés során mindent rendben találtak és a projekt folytatásáról felvázolt szakmai program alapján engedélyezték a mintegy 500 millió forint évvégéig fel nem használt részének 2015. június 30-ig történő felhasználását.

Ez az egyedi engedmény és támogatói okirat módosítás mintegy további 220 millió forint vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé a kivitelezéssel kapcsolatos számlák önerejének fedezésére. Ezzel és a korábban megítélt EU-s támogatással nagyságrendileg 1 milliárd forint vissza nem térítendő EU-s és hazai támogatás felhasználásával a távhővezeték rekonstrukciója néhány kisebb előkészítő és eljárásrendi tevékenységet leszámítva 100%-os támogatásban részesül a megvalósítás során és így nincsen szükség az önerő hitelből történő fedezésére.

Az önerő pályázat során nyert támogatás teljes körű felhasználása jelentős anyagi könnyebbséget jelent mind a pályázó Oroszlányi Szolgáltató Zrt. mind annak többségi tulajdonosa az önkormányzat számára, hiszen további fejlesztési, beruházási tevékenységekhez nyitja meg a lehetőségeket.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek