Kék hírek
2024. május 04.

Darvasi András lett az „Év Tűzoltója”

Oroszlányban a tűzoltók minden év májusában megemlékeznek Szent Flóriánról, a szakma és a "tüzes mesterségek" védőszentjéről.

-Szent Flórián több, mint 1700 évvel ezelőtt elsőként igyekezett szervezetten beavatkozni a tűzoltásba, hogy megmenthesse az emberek életét, anyagi javait. Ráébredt arra, hogy a tűz elleni harcban az egyén csekélyke ereje nem sokat jelent, de összefogással és a mentési tevékenység irányításával a védekezés hatékonysága többszörösére fokozható. Mindezt persze korának körülményei, technikai lehetőségei között kell érteni.

Magyarországon Gróf Széchenyi Ödön kezdte meg a tűzoltóság megszervezését. 1862-ben Londonban találkozott először a szervezett tűzoltással. Hazaérve rögtön elkezdte keresni a támogatókat. Sikeres munkáját az egy év múlva megalakuló Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulása jelezte. Nevéhez fűződik a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség 1870-ben történő megalakulása és az első tűzoltóautó beszerzése is - mondta történelmi visszatekintésében Czupár Tamás, az oroszlányi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnokhelyettese.

- Az Oroszlányban működő önkéntes tűzoltó egyesület 113 éve, a 24 órás szolgálatot ellátó önkormányzati tűzoltó-parancsnokság pedig 22 éve védi a város lakosságát. Az önkormányzat támogatásával tűzoltóságunk a legfiatalabb fecskendőkkel felszerelt tűzoltóságok egyike lett, vagy talán a legjobb. Újra és újra meg kell köszönnünk városunk önkormányzatának a szervezetünk melletti kiállást – folytatta gondolatmenetét a lánglovag.

Szent Flórián napja alkalmat ad arra, hogy a tűzoltó társadalom egy napra tragédia nélkül is reflektorfénybe kerüljön, dicsérettel, jutalommal ismerjék el egész évi munkáját. Városunkban minden évben hagyomány, hogy a tűzoltóság szolgálatot adó állománya Szent Flórián napjára megválasztja az előző évben kiemelkedő munkát végzők közül az „Év Tűzoltóját”, titkos szavazás alapján.

Az elismerést a rendezvényen Darvasi András vehette át Lazók Zoltántól, az Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság köztestületi elnökétől.

A megemlékezés végül a Tűzoltó emlékmű koszorúzásával zárult.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek