Hír
2024. április 22.

Tiszteletadás Léván

„Csatájok a védelmezett népjog csatája volt, melyet szent eskü, szent kötés ellen zsarnok tiport” – ezt a feliratot vésették 1871-ben Léva hölgyei a nagysallói csatában elesett honvédek tiszteletére emelt obeliszkre, amely 205 honvéd tömegsírja felett magasodik a felvidéki város temetőjében.

Az 1848/49-es magyar szabadságharc egyik legdicsőbb csatája zajlott le a közeli Nagysallónál, 1849. április 19-én. A harcban Görgey Artúr csapataival győzelmet aratott Ludwig von Wohlgemuth altábornagy császári alakulatai felett. A dátum aranybetűkkel került be a magyarság történelmébe. A CSEMADOK lévai szervezete minden évben megemlékezést tart a jeles alkalomból.

A 175 évvel ezelőtti eseményről, annak történelmi jelentőségéről Csáky Pál felvidéki közíró emlékezett meg vasárnap az emlékműnél.

„Kaotikus világunkban meghatározó stabil pontok az ilyen megemlékezések. Ma szabad akaratunkból gyűltünk össze az emlékműnél tisztelegve a hősök előtt. A Batthyány-kormánynak példaértékű üzenete van napjainkra is. Ők is tudták, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, a nemzet, az állam, az ország akkor lehet sikeres, ha együtt tudnak működni egymással, egy közös cél érdekében. A mai instabil és problémákban hemzsegő világunkban erős pillért nyújt az obeliszkből áradó üzenet: az emlékmű alatt nyugvó honvédek ragaszkodtak a nemzet szabadságához, a nemzet felemelkedéséhez, egymás tiszteletéhez, a nemzetünk megtartásához. S amikor tenni kellett érte, akkor cselekedni is tudtak” – mondta szónok.

A megható ünnepséget a Juhász Gyula Irodalmi Színpad két tagja, Sándor Ágnes és Srna Anna versekkel, dalokkal színesítette.

A megemlékezés koszorúzással zárult, melyen Oroszlány képviseletében Lazók Zoltán polgármester, valamint Nagy Csaba, a Rákóczi Szövetség városi elnöke helyezte el a tisztelet virágait a mementó talapzatánál.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek