Hír
2024. április 19.

Három évfordulót ünnepeltek

Tartalmas előadások várták a meghívottakat április 18-án az Oroszlányi Bányászati Múzeumban.

A vendégeket – köztük Lazók Zoltán polgármestert és dr. File Beáta jegyzőt – Bariczáné Szabó Szilvia, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Oroszlányi Szervezetének elnöke köszöntötte.

Ezt követően Oroszlány várossá nyilvánításának 70. évfordulója alkalmából „A bányászat szerepe a várossá válásban és fejlődésben” címmel Gál Domonkos okleveles bányamérnök, aknavezető főmérnök tartott egy rendkívül tartalmas, átfogó előadást. Visszaemlékezésében a helyi szénbányászat története mellett szólt a település fontosabb fejlődési szakaszairól, jellegzetes épületeiről – külön kiemelve a Városkaput -, továbbá a sport szerepéről is említést tett.

Utána ismét Bariczáné Szabó Szilvia vette át szót, megemlékezve az idén 65 éves OMBKE helyi szervezetéről, mely 1959. július 1-én alakult meg. Mivel a szénmedencében az aktív bányászati tevékenység befejeződött, az egyesület még inkább érzi annak felelősségét, hogy a bányász hagyományokat a mindennapi élet részévé tegye. A helyi szervezet a hagyományőrző munkája mellett közösségmegtartó erejű szeretne lenni, programjaival teret és időt adni a szakmához kötődő egykori kollégák, jelenlegi tagtársak számára.

A rendezvénynek helyszínt biztosító Oroszlányi Bányászati Múzeum létrehozásának 45. évfordulójáról Mike István bányatechnikus, bányamester, a kiállítóhely vezetője emlékezett meg. A múzeum létrejötte természetszerűleg szorosan összefügg az oroszlányi bányászat kialakulásával, működésével, továbbá a magyar ipari múzeumok megőrzésének szabályozásával. Mai helyszínén, az egykori XX. aknaüzem területén 2023 végére az országban egyedülálló skanzen valósult meg. A helyi szénbányászat múltjának bemutatása mellett közvetíti a térség természeti, kulturális sokszínűségét is, része a Vértesi Natúrparknak.

A hármas megemlékezés zárásaként Lazók Zoltán polgármester mondott pohárköszöntőt, majd múzeumi sétára invitálták a szervezők a vendégeket, akiket évfordulós kiadványokkal is megajándékoztak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek