Kultúra
2024. április 11.

Versekkel emlékeztek

Közel 200 diák érkezett csütörtökön délelőtt az oroszlányi József Attila Általános Iskola előtti térre, hogy a költő szobránál közösen ünnepeljék a Magyar Költészet Napját.

A megemlékezés nyitányaként Salamon Gyöngyi, a környei Művelődési Ház igazgatója József Attila: Születésnapomra című versét szavalta el.

A jeles alkalomból a város általános iskoláinak és gimnáziumának diákjai külön-külön is versekkel tisztelegtek, majd közösen mondták el a tragikus sorsú költő „Tavasz van! Gyönyörű!” című csodálatos szerzeményét.

A Magyar Költészet Napja okot ad arra, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk. Azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, világ, haza, háború. Ezekben a versek sokat segíthetnek, hiszen a magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket.

József Attila, a „költőóriás” mindössze harminckét évet élt, mégis az Ady Endre utáni magyar líra legjelentősebb alakja. A második világháború után a hazai költészet ünnepelt vezéregyéniségévé vált, miközben számos művét elhallgatták. Életműve zárt egészet mutat: teljes emberi magatartást, egységes, befejezett életutat fejez ki, nemegyszer a legmagasabb szinten. Ezáltal foglal helyet nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai között is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek