Ünnep
2024. március 31.

Húsvét

Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A húsvét nem csupán vallási ünnep: egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, ezek elemei a természetet illető feltámadáshoz, a tavaszi újjászületéshez kapcsolódnak.

Míg a német vagy angol nyelvben a húsvét szó egy tavaszistennő nevével függ össze – akihez a tojás termékenységi szimbólumát társítják -, a magyar megnevezés eredete a negyvennapos nagyböjti időszak lezárulására utal.

Húsvét vasárnapjához tartozik az ételszentelés. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, benne bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. Szimbolikus jelentésük: a bárány Jézus áldozata, a bor Krisztus vére, a tojás egyrészt az újjászületés, másrészt pedig egészben főve a családi összetartozás.

Hétfőhöz kapcsolódik a locsolkodás és az azért cserébe adott hímes tojás. Az évszázadok során kölnivé alakult víz a megtisztulás, a megújulás jelképe, az öntözés egyszerűsített formája, tehát a bőséges termésre utal, ugyanakkor a Biblia alapján úgy is magyarázzák a szokást, hogy a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni a lelocsolással. A tojás a termékenység szimbóluma, ez szintén a bő termést jelképezi, ugyanakkor a tojások piros színe egyes magyarázatok szerint Krisztus vérére utal.

Érdekes a húsvéti nyúl története. Vannak magyarázatok, amelyek szerint az állat szaporasága a jó termésre utal, ugyanakkor egyes források szerint csak a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé – ráadásul egy félreértés miatt. Vannak területek, ahol húsvétkor gyöngytyúkot ajándékoznak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk németül Haselhuhn, rövidebben Hasel, a nyúl pedig Hase, így aztán egy betű miatt kaptak a nyuszik húsvétra tojást. Franciaországban és Belgiumban egyszerűbben megoldották a helyzetet, ott a húsvéti harangok pottyantják le a tojásokat.

A húsvéti menü is tradicionális. Tájékunkon füstölt sonkát, tojást, fonott kalácsot, egyes régiókban sárgatúrót, szárazkolbászt, valamint különféle édességeket tesznek az asztalra, Olaszországban ciaramicole, Németországban gyümölcsös sajttorta, Hollandiában Paasbrood kenyér, Svédországban heringgel és hagymával rakott burgonya, Görögországban bárány ilyenkor a kötelező menü.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek