Ünnep
2024. március 15.

Március 15.

1848-ban az európai forradalmi hullám március 13-án elérte Bécset, majd 15-én Pestet is.

Az események következtében a magyar társadalom nagy lépést tett a polgári átalakulás felé vezető úton. Az utolsó rendi országgyűlésen, Pozsonyban megszavazták az áprilisi törvényeket, ezeket azonban az osztrák uralkodó körök figyelmen kívül hagyták, ami a magyar szabadságharc kirobbanásához vezetett. A másfél évig tartó magyar ellenállást az osztrákok csak erős orosz segítséggel tudták letörni, a Szent Szövetség elvei alapján.

Az elnyomó rezsim szörnyű bosszút állt a magyar forradalmárokon és szabadságharcosokon. Kivégzések és súlyos börtönbüntetések sújtották a magyar embereket.

Az elnyomás évei következtek, amikor az emberek csak titokban emlékezhettek meg a forradalmi eseményekről. Az 1867-es kiegyezést követően vált szabadabbá, bár óvatosabbá a forradalom megünneplése. 1898-ban hallgatólagosan elfogadták március 15. ünneplését, de a hivatalos ünnep április 11. lett. Március 15. csak a Trianoni béke után vált hivatalos nemzeti ünneppé az 1927. évi XXXI. törvénycikkel. Az első hivatalos megemlékezésre 1928-ban került sor.

Az 1950-es években nem éltették március 15-ét, később is csak szigorú keretek között lehetett ünnepelni. Hivatalos nemzeti ünnep a rendszerváltás után 1991-ben lett.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek