Hír
2024. március 05.

Író-olvasó találkozó

Március 4-én folytatódott az "Így írnak Ők..." sorozat az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében, melyen a tatabányai Fekete Margó: Próbatételek – Szavakba szőtt asszonysorsok című családregényét mutatták be.

A szép számmal megjelent érdeklődőt Kozmáné Gombkötő Hajnalka könyvtáros köszöntötte, majd átadta a szót a szerzőnek, aki a könyvéről sok érdekességet osztott meg a hallgatósággal. Ebben segítségére volt Hodossy Ildikó előadóművész, aki részleteket olvasott fel a kötetből.

Fekete Margó közgazdászként diplomázott, majd az Oroszlányi Szénbányák társadalmi ösztöndíjasaként kezdett dolgozni, később kisebb kitérők után az E-ON Zrt.-től ment nyugdíjba.

Előző kötete, a Ráébredések 2020-ban jelent meg, ebben novellák szerepeltek. Hét évig írta őket, majd ezt követően három év alatt született meg a most ajánlott második kötete. Ez gyakorlatilag egy korábbi novella továbbgondolása, amely száz évet ölel át, és tulajdonképpen egy családtörténetté állt össze. A történet 1867-ben indul, Mária, a főszereplő édesanyjának bemutatásával, majd kiteljesedik a főhős életének, gyermekeinek megismertetésével. A száz év a történelem nehéz időszakain vezeti át az olvasót: ipari forradalom, világégések, bányanyitások, rendszer és világnézet változások.

Mária első férje a kőbányában dolgozott, tragikus körülmények között halt meg. Majd később három pici gyerekkel hagyta itt második férje, s vándorolt ki Amerikába éppen a főhős barátnőjével. Miként álltak talpra? Hogyan tudta ellátni gyerekeit? Milyen sors várt a lányaira? Többek között ezekbe a sorsokba nyerhet bepillantást az, aki elolvassa a regényt.

A szerző a borítóról is szólt. A kép Fábián Imre akvarellje, amely Fekete Margó lakásában van. Mikor gondolkodott azon, hogy mi legyen a borítón, s megpillantotta a képet, tudatosult benne: ez tökéletesen visszaadja a regény hangulatát.

A remek hangulatú író-olvasó találkozó végén a szerző dedikálta könyvét az érdeklődők számára.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek