Hír
2024. február 25.

Siska illata lengte körbe a Rákóczi Kultúrházat

Siska sütésre hívták az oroszlányiakat február 24-én, szombaton.

Kilencedik alkalommal tartották meg hagyományos siska sütő versenyüket az oroszlányi szlovákok a II. Rákóczi Ferenc Kultúrházban. Az idén 25 fajta édesség készült a megmérettetésre. Volt köztük szalagos, forgács és töltött fánk, de túróból is készült a finomság, természetesen édes és sós verzióban. Ezen kívül nagyon látványos volt és nagy sikert aratott a rózsafánk, valamint a gesztenyével töltött és a habos ekler fánk is.

Az 5 tagú zsűri az elkészítés mellett az íz és az állag alapján legfeljebb 10-10 pontot adhatott, így a legtökéletesebb fánk maximum 30 pontot ért. Az ítészek között (Fátrai Márta, Kis Imréné, Viczena Miklósné, Pis János) volt egy meglepetés vendég is, aki a szlovák testvérvárosból, Vágsellyéről érkezett a megmérettetésre.

Az értékelés idején a kultúrotthon dísztermében is nagy volt a nyüzsgés. Nem véletlenül, hiszen a versennyel egybekötötték az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közgyűlését. Szabó István Lajosné elnök elmúlt évet összegző beszéde után az idei év programterveiről is szólt. Egyebek mellett arról, hogy készülnek az országos programra, a tájházak nyílt napjára, de húsvét előtti foglalkozásokat is szerveznek a gyerekeknek. Lesz nyelvtábor, augusztusban pedig a 29-ik alkalommal tartják meg a Falunapot.

A napirendi pontok végén az asszonyok felszolgálták a frissen sült fánkokat, amiket jóízűen elfogyasztottak a klubtagok, valamint a vendégek.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek