Hír
2024. február 23.

Az Isonzó völgye

Rendhagyó földrajz, történelem órának lehettek szemtanúi azok, akik részt vettek az oroszlányi Rákóczi Szövetség február 22-i rendezvényén.

Az eseményen Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke „ Az Isonzó völgye” címmel tartott vetített képes előadást a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár zsúfolásig megtelt kiállítótermében. A híres terület az osztrák, olasz, szlovén háromszögben helyezkedik el.

A smaragdzöld Isonzó folyó völgye, amelyet Európa egyik legszebb és legjobban megőrzött alpesi folyójának tartanak, az I. világháború megrázó örökségét is őrzi. Itt húzódott a történelem legvéresebb hegyi csatájának, az Isonzó-frontnak a helyszíne. 1915-1917 között tizenkét csata zajlott a folyó völgyében. A háború borzalmaiban Olaszország és Németország mellett az Osztrák-Magyar Monarchia is résztvevő volt, közel 660 ezres katonaáldozattal.

Mit érdemes megnézni, ha arra jár a magyar vándor? – tette fel a kérdést az előadó, melyre választ is adott egy rendkívül gazdag prezentáció bemutatásával. Térképpel illusztrálta a folyó menti véres csaták – Plezzo, Tolmino, Bainstezza, Görz, Monfalcone – helyszíneit.

Rendszeres látogatóként felvételeket készített a szlovén Solkani katonai temetőben, a Tolmini Szabadtéri Múzeumban, a Kluze és Hermann erődökben. Továbbá bemutatta az olasz területen fekvő Foglianoi osztrák-magyar temetőt, Redipugliát és a Miramare kastélyt is.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek