Hír
2024. január 25.

Helyi esélyegyenlőségi fórum

Fórumot tartottak a település helyi esélyegyenlőségi programjáról január 25-én, az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal tanácstermében.

A megjelenteket Adorján Anett pályázati referens köszöntötte, majd Rajnai Gábor alpolgármester nyitotta meg az eseményt.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény értelmében a város önkormányzata 5 évente, öt évre szóló helyi esélyegyenlőségi programot fogad el.

A helyi esélyegyenlőségi programban helyzetelemzést kell készíteni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok – különös tekintettel:

  • a nők,
  • a mélyszegénységben élők, romák,
  • a fogyatékkal élő személyek,
  • a gyermekek,
  • és idősek csoportjára.

Az oktatási, lakhatási, foglalkoztatási, egészségügyi és szociális helyzetükről, illetve a helyzetelemzésen alapuló intézkedési tervben meg kell határozni a feltárt problémák komplex kezelése érdekében tett szükséges intézkedéseket. A helyzetelemzés és az intézkedési terv elfogadása során figyelembe kell venni a települési kisebbségi önkormányzatok véleményét.

A helyi esélyegyenlőségi programot az erre vonatkozó törvény, és annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletben meghatározott szempontok és eljárásrend alapján kell elkészíteni. A programalkotás során gondoskodni kell a helyi esélyegyenlőségi program és a települési önkormányzat által készítendő egyéb fejlesztési tervek, koncepciók, továbbá a köznevelési esélyegyenlőségi-, a szakképzési-, és a településfejlesztési terv antiszegregációs célkitűzéseinek összhangjáról.

A HEP részeként egy intézkedési terv is elfogadásra került, melyben – táblázati formában – meghatározott célkitűzésekhez minden esetben tartozik egy, a cél megvalósítására rendelkezésre álló határidő. Az intézkedési tervet érintően javasolt módosítások általában határidő hosszabbítások (pályázati projekt módosulása miatt), de több esetben csak rögzítésre kerül, hogy a programelem határidőre megvalósult, vagy sem.

A 2019-2024-es időszakra vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Program a következő linken érhető el:
https://www.oroszlany.hu/onkormanyzat/tervek-koncepciok


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek