Hír
2024. január 14.

Fergeteges évadnyitó koncert

A Hunyadi indulóval kezdődött az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar évadnyitó koncertje szombaton a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében.

A teltházas rendezvény vendégeit Zajácz Edina, az est háziasszonya a következő gondolatokkal köszöntötte: A helyi zenekar eredetileg Oroszlány város zeneszerető polgáraiból alakult 1945-ben, Rebersák Alfréd vezetésével. Az együttes idővel rendszeres szereplője lett zenei fesztiváloknak, versenyeknek, emellett a hagyományos nemzeti és bányász ünnepek, sportrendezvények és népünnepélyek vendége volt és maradt mindmáig. Minden évben, az első kulturális programot is ők szolgáltatják a város közönségének.

A ma színpadon szereplő 50 fős zenekar művészeti vezetője Román Géza, a Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélos Dandár Zenekarának századosa, másodkarmester Záray Viktor, a Zeneakadémia végzett karnagy, jelenleg karmester szakos hallgatója.

Egy amerikai, vadnyugatot idéző zenemű után Lazók Zoltán polgármester, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket.

Méltatták a zenekar múltját, nagy elismeréssel szóltak jelenükről és rendkívül fontosnak tartják szem előtt tartani jövőjüket is. Mint elhangzott, Oroszlány idén ünnepli várossá nyilvánításának 70 évfordulóját, melyet számos kulturális, sport és szakmai programmal szeretnének gazdagítani. Ennek a sorozatnak méltó kezdete ez a koncert.

Az első felvonás folytatásaként indulók, paso doble, hat dalból álló egyveleg, valamint egy xilofonra írt klasszikus darab hangzott el. A koncert második felében pedig amerikai, kínai film és mesezenék, közkedvelt rajzfilmzenék, majd egy szlovák népi fantázia egyveleg csendült fel.

A szenzációs koncert végén, a hálás közönség álló vastapsa közepette, természetesen nem maradt el a hagyományos koncertzárónak számító, 1961-ben Werenka Vilmos által írt Oroszlányi induló sem.

Fotógaléria: https://oroszlany.hu/media/fototar/2024/01/13/evadnyito-koncert


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek