Egészség
2024. január 06.

Mire való a mentő?

Az Országos Mentőszolgálat Magyarország legnagyobb egészségügyi intézménye, melynek feladata az életmentés. Bajtársaik azért választották hivatásuknak a mentést, hogy szaktudásuk és odaadásuk segítségével, a legnehezebb percekben egyetlen biztos pontként segíthessenek embertársaikon.

Azonban a mentők szerepét és feladatát sokan máig félreértelmezik. Sokan például hónapok óta benőtt lábujjkörmük, vagy szúnyogcsípés miatt kérték a mentősök segítségét, de sajnos az sem ritka, hogy csupán szórakozásból téves bejelentéseket tesznek emberek. 2023-ban több alkalommal is előfordult, hogy gyermek újraélesztéséhez, késeléshez, vagy lövöldözésben szerzett sérülésekhez kérték a mentők segítségét telefonbetyárok, a kollégák pedig hatalmas erőket mozgósítottak, mire kiderült, hogy rossz viccről volt szó.

Az sem ritka azonban, hogy a bejelentő részben elferdíti a valóságot. Így tett a közelmúltban az az 50 év körüli férfi is, aki fővárosi otthonába kérte a mentők segítségét súlyos égési sérüléseihez. A bajtársak a helyszínre érve tapasztalták, hogy a bejelentés nem teljesen fedi a valóságot. A férfi ugyanis előző nap főzés közben égette meg a kezét, amin minimális felületi hámsérülés látszott. A beteg magyarázata arra, hogy miért pont a mentő tűnt az ideális választásnak az egészségügyi ellátók közül, az alábbi volt: „Kórházban akarom megnézetni, de gyalog a szegények járnak, erre pénzt meg nem költök”.

A mentőautókon képzett szakemberek dolgoznak, akik nem sofőrszolgálatot látnak el. Kérjük, mindenki tájékozódjon és indokolt esetekben, a hatékony mentés érdekében kizárólag valós problémához hívjon mentőt!

A tájékozódáshoz segítséget nyújt a mellékelt táblázat.

Országos Mentőszolgálat



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek