Hír
2023. december 17.

Szlovákok ünnepe

Az országgyűlés 2012-ben határozott arról, hogy december 18-át az ENSZ által elfogadott nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozat emlékére a nemzetiségek napjává nyilvánítja.

Mint minden évben, vasárnap délelőtt is istentisztelettel vette kezdetét az evangélikus templomban a szlovákok napja, majd délután a Rákóczi kultúrotthonban folytatódott a program, ahol a nemzetiségi önkormányzat elnöke, Szabó Istvánné (Betka) köszöntötte a megjelent vendégeket, akik elénekelték a magyarországi szlovákok himnuszát.

A programot hagyományosan a Bránicska gyermektánccsoport műsora nyitotta, majd a produkció befejeztével a gyerekek köszöntötték a helyi szlovákok 80 év feletti asszonyait.

Az eseményen az anyaország több településének képviselője is tiszteletét tette, ott volt – többek mellett - Bystrík Ižold Kozárovce településvezetője, aki méltatta a nemzetiségek kapcsolattartását.

Lazók Zoltán köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az oroszlányi szlovákok napja olyan ünnep, amely a helyi közösség történelmének egyik legfontosabb eseményét ünnepli. Célja, hogy emlékezzen azokra az emberekre, és az azóta itt élő generációkra, akik 322 évvel ezelőtt elhagyták otthonukat, és új életet kezdtek e tájon.

- Jól tudjuk, hogy a nemzeti kisebbségben élők csakis úgy maradhatnak fenn, ha ápolják hagyományos népi kultúrájukat, anyanyelvüket, tartják a kapcsolatot az ó-hazával, s ebből a szempontból az oroszlányi szlovákság példamutató eredményeket ért el. Mindig is ügyeltek arra, hogy hagyományőrző, konfliktuskerülő képet közvetítsenek önmagukról a többségi nemzet, és a felnövő nemzedék számára – fogalmazott a polgármester, aki szólt arról is, hogy 2024-ben ünnepeli Oroszlány várossá nyilvánításának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból egész éves programsorozat veszi kezdetét februárban, amely során szintén számít a helyi szlovák közösség aktivitására.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek