Hír
2023. november 11.

Ünnepélyes projektzáró

Oroszlány Város Önkormányzata és a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. mintegy 640.208.240 Ft összegű, európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00008 azonosító számú projekt megvalósításához, melynek keretében az Oroszlányi Bányászati Múzeum és környezetének fejlesztése valósult meg.

A projekt célja az Oroszlányi Bányászati Múzeum területének rendezése, korszerű fogadóépület építése, új kiállítási területek kialakítása, a meglévő tárlat interaktívvá tétele volt, új attrakciók fejlesztésével.

A majki, volt XX-as akna területén található múzeum rendezetlen külső területeinek rehabilitálása, új funkcióval történő fejlesztése alapot teremtett a korszerű fogadókörülmények kialakításához. Ehhez kapcsolódóan a volt kazánház épületének elbontását követően kialakították a portaépülethez kapcsolódóan a létesítmény fogadóépületét, ahol shop és büfé, mosdó, kerékpár tároló, terasz és bemutató terület is található, valamint itt ér véget az Oroszlány – Tatabánya kerékpárút egyik ága.

A múzeum belső területén rendezvénytér és játszótér került kialakításra, emellett időszakos kiállítócsarnokká vált az addig funkció nélküli kompresszorház. A múzeum belső területén a volt faléz épület energetikai felújításon esett át és fűtötté vált, így a múzeum egész évben látogatható lesz. A külső területeken is több fejlesztés valósult meg, többek között a bányavágat bejáratánál kas szimuláció is kialakításra került. A múzeum területén a fűtetlen gépészeti épületekben is számos interaktív fejlesztés valósult meg, ahol mobil applikáció segítségével is körbejárható lesz a tárlat.

A múzeum fejlesztése során komplex turisztikai bemutató és fogadókörnyezet alakult ki, elektromosautó-töltőpont, kerékpár-szervizpont, vallásturisztikai és ökoturisztikai pihenőpont is kiépült a területen. A Kamalduli Remeteség irányába irányfényes megközelítési útvonallá fejlesztették a Grófi-utat. A projekt eredményeként egy olyan turisztikai fogadókörnyezet várja az érdeklődőket, mely nem csak a Bányászati Múzeum, hanem a környék nevezetességeinek elérhetőségét, bemutatását is elősegíti, kiinduló vagy végpontja lehet számos kerékpáros vagy gyalogos túrának.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a fenti eredmények mellett 3 új munkahelyet is teremtett.

A november 10-i projektzáró rendezvényen Lazók Zoltán polgármester, Popovics György a Komárom-Esztergom Vármegyei Közgyűlés elnöke, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Németh Gábor, az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. vezérigazgatója is óriási sikernek értékelte az immáron országos hírűvé vált múzeum fejlesztését, majd ünnepélyes szalagátvágással adták át a megújult turisztikai létesítményt.



Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek