Hír
2023. november 11.

Az auschwitzi túlélő

A szabadságról címmel nyílt Kertész Imre-tablókiállítás péntek délután az oroszlányi Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében.

Az érdeklődőket Körtvélyfáy Zoltán igazgató-helyettes köszöntötte, majd ezt követően Kertész Ágnes pedagógus nyitotta meg a kiállítást, akinek előadását Kertész Endre csellóművész improvizációi színesítették.

A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre az ötvenes években még gyári munkás volt, élete, sorsa az irodalomban teljesedett ki. Kossuth-díjas, József Attila-díjas, megszámlálhatatlan elismeréssel kitüntetett író, akinek gondolatait mindig komolyan kell venni, mert erőteljesen megszólítanak bennünket

A Kertész Imre Intézet kiállítása Nobel-díjas írónk életútját mutatja be, főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül. A tablókiállítás kéziratok és fényképek mellett Kertész Imre szépprózai műveiből, naplófeljegyzéseiből és nyilatkozataiból válogat. A tárlat olyan főbb témaköröket foglal magába, mint a szabadság és valóság; a túlélés és önmegértés; az egyén, a sors és a történelem viszonya; a tudás és a felelősség; a remény és a szeretet. A kiállítás megidézi az auschwitzi túlélő tapasztalatait csakúgy, mint az Európa nyomasztó örökségét kíméletlenül elemző és a hazánk, kultúránk jövőjéért aggódó magyar író gondolatait is.

A tárlaton helyet kapott Zámbó Kornél oroszlányi festőművész Kertész Imréről készült alkotása is.

A kiállítás 2023. november 24-ig látogatható.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek