Évforduló
2023. november 03.

A magyar tudomány napja

A Magyar Tudósok Világtalálkozóján 1996-ban határoztak arról, hogy november 3-át a magyar tudomány napjának, ünnepének szentelik.

Először a következő évben, 1997-ben ünnepelték, 2003-ban pedig a Magyar Országgyűlés kormányrendeletben döntött a nap ünneppé nyilvánításáról. Nem véletlenül választották ezt a dátumot, hiszen Széchenyi István a pozsonyi országgyűlésen 1825-ben éppen november 3-án ajánlotta fel a birtokai éves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság megalapítására, amely egyben a Magyar Tudományos Akadémia alapját is képezte.

A magyar tudomány, a tudományos élet és tudósaink az elmúlt időszakban, lényegében a Tudós Társaság és a Magyar Tudományos Akadémia megalapítása óta olyan vívmányokkal, tudományos ismeretekkel, ötletekkel gazdagították az emberiséget, amellyel meghatározó módon képviselik hazájukat a nagyvilágban és méltóképpen tesznek hitet az alapítók elhatározása mellett.

Mindezekre a hivatalos ünneppé nyilvánítás óta minden évben rendezvénysorozattal hívják fel a nyilvánosság figyelmét, olyan előadásokkal, konferenciákkal, amelyek témái az elődök tiszteletére és elismerésére fókuszálnak, de napjaink aktuális történéseivel, legégetőbb kérdéseivel szintén hangsúlyosan foglalkoznak.


Elérhetőségeink
  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere
Népszerű cikkek