Intézmény
2023. október 19.

Szakmai konferencia

„Tükröm, tükröm” címmel szakmai konferenciát szervezett október 18-án az oroszlányi Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

A Hamvas Béla Gimnázium nagytermében megtartott rendezvény az esélyegyenlőség hét keretében, Oroszlány Város Önkormányzata által kiírt társadalmi célú pályázat támogatásával valósult meg. A szakmai nap elsődleges célja a társadalmi érzékenyítés, a tolerancia támogatása, a fogyatékos emberek iránti elfogadás támogatása volt.

Vágóné Mezei Mária intézményegység vezető Weöres Sándor: Szembe fordított tükrök című versével köszöntötte a közel 100 fős hallgatóságot, majd Lazók Zoltán polgármester és dr. Takács Ádám, a tankerület szakmai vezetője üdvözölte a jelenlévőket.

Mint elhangzott, a tavalyi konferencián az a gondolat vezérelte a szervezőket, hogy a pszichésen érintett, illetve autista gyermekekhez valamiféle „megoldó kulcsot” kapjanak. Idén újabb szemszögből közelítették meg az egyre többeket érintő problémát.

A konferencián elsőként dr. Kelemen Lajos pszichológus „Sorsformáló erők, megküzdési technikák” címmel tartott előadást, melyben elmondta: Nekünk, nevelőknek igazi mentálhigiénét jelent a gyerekekkel együtt felfedezni a világot, megtalálni a gyermek helyét a világban úgy, hogy közben önbizalmuk, önismeretük bástyává erősödjön, s fejlődésük motorjaként működjön.

Ezt követően Gönczi Dorka középiskolai tanár, igazságügyi mediátor többek között a következő kérdésre kereste a választ: „Mindenkiben lakik egy kis mediátor, avagy hogyan hallhatjuk meg egymást jobban? A szülő a tanárt, a gyerek a szülőt és a tanár a gyereket. És persze fordítva.”

A fórum második felében Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutatót, főiskolai tanár is érdekes témát vázolt: „Amikor kicsi voltam, megkérdezték, mi akarok lenni, sok minden eszembe jutott: tanár, anyuka és zenész. Aztán egyszer azt mondtam, hogyha létezik kertész, fülész, szemész, akkor én „örömész” szeretnék lenni! Ez az, amit a Jóisten nekem megadott: úgy érzem, örömész lehetek minden helyzetben. Minden érdekel, ami emberi, ami az élet növekedését, a kiteljesedést, a termékeny, másokat melegítő, boldog életet szolgálja. Az emberek, a kapcsolatok és a művészetek a munkám, a szenvedélyem és a hobbim is.”

Záró előadásként Stréhliné Peternák Magdolna gyógypedagógus, logopédus tanár, terapeuta a megváltozott artikulációs tendenciákkal összefüggésben mutatta be a „Hangolj Rá!” című új, logopédiai kiadványt.

A rendkívül tartalmas konferencián a Betűbazár jóvoltából sokféle fejlesztő kiadvány, játék vásárlására is nyílt lehetőség.


Elérhetőségeink

  • Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal
    Oroszlány, Rákóczi Ferenc út 78.
    +36 (34) 361-444
    hivatal@oroszlany.hu
  • A honlap tartalmáért felelős vezető:
    Lazók Zoltán
    Oroszlány Város polgármestere

Népszerű cikkek